Yunanistan'da Sokağa Çıkma Yasağı

23 Mart 2020

Yunan Başbakanı Kiriakos Miçotakis tarafından 22.03.2020 Pazar günü yapılan açıklama ile, ülkede istisnai durumlar haricinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Sokağa çıkma yasağı 23 Mart 2020 Pazartesi günü saat:06.00’da başlayıp, 6 Nisan 2020 Pazartesi günü saat:6.00’da bitecektir.

Buna göre halkın sadece aşağıda belirtilen istisnai hallerde ve yazılı izinle sokağa çıkmasına izin verilmektedir:

  1. İşyerine gidiş ve işten dönüş için sadece çalışma saatleri arasında hareket,
  2. Eczane ya da randevulu doktor muayenesine gitmek için hareket,
  3. Temel ihtiyaçlara ilişkin evlere gönderinin mümkün olmaması halinde süpermarket, minimarket vb tedarikçiye gitmek üzere hareket,
  4. Elektronik işlem yapmanın mümkün olmadığı bankalara gitmek üzere hareket,
  5. İhtiyaç halinde olan kişilere yardım amacıyla hareket,
  6. Yasalarla öngörülen törenlere (cenaze, evlilik, vaftiz gibi) ya da boşanmış ebeveylerin yasal haklarına ilişkin hareket,
  7. Bireysel ya da 1,5 metre mesafeyi korumak suretiyle iki kişi ile açık havada egzersiz ya da evcil hayvanla dışarı çıkma,
  8. Daimi ikamet yerine dönmek üzere bir kerelik hareket.

Ayrıca özel araçların şoför ve tek yolcu olmak üzere maksimum iki yolcu ile hareket etmesine izin verilecektir.

Çalışanların iş saatlerinde işyerine gidiş ve dönüşü için A Tipi Standart hareket formu hazırlanmış olup, sözkonusu form işveren, işveren temsilcisi veya serbest meslek sahiplerinin kendileri tarafından kişisel sorumlulukları ile hazırlanacaktır.

Yukarıda sayılan diğer bütün hallerde hareket halinde olacak kişinin kişisel sorumluluğu ile kendisi tarafından düzenlenecek ve imzalanacak B Tipi form kullanılacaktır. Çalışanların işe gidiş gelişleri haricindeki hallerde 13033’e SMS  göndermek suretiyle ya da kişilerin bireysel sorumluluklarında elyazısı dilekçe ile de hareket edilebilecektir.

Kişilerin hareket halinde oldukları her defa bu formları hazırlayarak kimlik kartları ya da pasaportları ile birlikte yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Sözkonusu yasağa uymayanlara her defa olmak üzere 150 Euro para cezası öngörülmüştür. Atina ve Selanik’te drone ve helikopterlerle kontroller gerçekleştirilecektir.

Başbakan Miçotakis geçtiğimiz Perşembe günü halka seslenişinde, coronavirüsü ile savaşta haftasonu sokağa çıkılmamasının çok önemli bir kriter olacağını belirterek, tüm halkı evde kalmaya çağırmıştı. 


Kaynak: www.kathimerini.com
 
Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği