Yunanistan'ın AB ile uyumlu enflasyonu Nisan ayında negatife döndü

08 Mayıs 2020

İstatistik Kurumu ELSTAT'ın Cuma günkü verilerine göre, Yunanistan’ın yıllık AB uyumlu enflasyonu Mart ayındaki yüzde 0,2 seviyesinden Nisan ayında yüzde -0,9’a düştü.

Hükümetin koronavirüs karşısındaki önlemleri ülkenin ekonomik faaliyetlerinde ve tüketici harcamalarında yavaşlamayı tetikledi. Yüksek gıda fiyatları, konut, ulaşım ve iletişimdeki düşük fiyatlar ile dengelendi.

Veriler aynı zamanda manşet tüketici enflasyonunun bir önceki ayın yüzde 0'ından, yüzde -1,4'e düştüğünü gösterdi.

Borç krizi sırasında Yunanistan, ücret ve emeklilik kesintileri ve çok yıllı bir durgunluğun hane halkı gelirleri üzerinde ağır bir yük yaratması nedeniyle manşet enflasyon endeksine göre bir deflasyon modundaydı.

Ülkede deflasyon, tüketici fiyatlarının yıllık % 2.9 düşüş kaydettiği Kasım 2013'te en yüksek seviyesine ulaştı. Ekonomi Haziran 2016'da deflasyondan çıktı.

Euro bölgesi enflasyonu, koronavirüs pandemisi Blokta ekonomik faaliyeti neredeyse durma noktasına getirdiği Nisan ayında yıllık yüzde 0,4 oranına geriledi.

Kaynak:https://www.ekathimerini.com/252467/article/ekathimerini/business/greek-eu-harmonized-inflation-turns-negative-in-april
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği