Yunanistan'ın ABD ile Bilim ve Teknoloji Anlaşması

30 Eylül 2020

Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Michael R. Pompeo’nun ülkeyi ziyareti sırasında, Yunanistan Kalkınma ve Yatırımlar Bakanı Adonis Georgiadis, ABD Teknoloji Başkanı Michael Kratsios ve Yunan Kalkınma ve Yatırımlar Bakan Yardımcısı Christos Dimas’ın katılımıyla Selanik’te 28 Eylül 2020 tarihinde Bilim ve Teknoloji Anlaşması (BTA) imzalamıştır. Yeni BTA, 1980'de yapılan, genel içerikli bir anlaşmanın yerini almaktadır.
 
ABD kaynaklarına göre; yeni BTA, Amerika Birleşik Devletleri ve Yunanistan arasında daha yakın bilim ve teknoloji bağlarının önünü açmaya ve Yunan bilim ve teknoloji sektöründeki potansiyel kötü niyetli etkilere karşı koymaya yardımcı olacak fırsatlar yaratmaktadır.
 
Yeni BTA, bilim ve teknoloji işbirliğine tüm devlet kurumlarının katılımını destekleyerek, Yunanistan'ın yatırım ortamını iyileştirmeye ve araştırma, şeffaflık ve liyakate dayalı bilim sistemleri için olumlu modeller geliştirmeye devam edecektir.
Sözkonusu BTA ile; 

  • Selanik şehri, 30 milyon nüfuslu Batı Balkanlar pazarına açılan yeni bölgesel bilim ve teknoloji merkezi olarak ortaya çıkmakta,
  • Amerikan özel sektörünün, bilim ve teknolojide Yunanistan ile ortaklık kurmaya kararlı olduğu görülmekte,
  • 2018 Selanik Uluslararası Fuarı'ndaki ABD girişimlerinin bir sonucu olarak, Pfizer ve Cisco gibi Amerikan şirketleri Selanik'teki yatırımlarını genişletmekte,
  • Pfizer, Selanik'teki ofisini yapay zeka ve veri analitiğine odaklanan küresel bir merkez haline dönüştürmeyi planlamakta, personel sayısını 200'e çıkarmayı hedeflemekte,
  • Cisco, akıllı şehirler için teknolojiler ve tarım uygulamaları geliştirecek dijital bir merkeze 10-12 milyon Euro yatırım yapmaktadır. 

Bu alanda bugüne kadar ayrıca, prestijli ABD şirketlerinin Yunan bilim ve teknoloji girişimlerini satın aldığı görülmektedir.

  • Microsoft, Atina'da SoftoMotive'i ve Applied Materials, Patras'ta Think Silicon'ı satın almıştır. ANSYS, Yunanistan'da yazılım ve mühendislik alanında kendi bulduğu uzmanlığı kullanan bir şirketi satın almıştır.
  • Tesla ve Blink Charging gibi ABD şirketleri Yunan elektrikli araç pazarına girecektir.
  • Tesla'nın Atina'da drivetrains’e odaklanan yeni bir araştırma ve geliştirme merkezi mevcuttur.
  • Blink Charging, Yunanistan genelinde bir elektrikli araç şarj istasyonları ağı kurmuştur.
  • Şubat 2020'de Amazon Web Services, dijital yönetişim, dijital altyapı ve bulut becerileri eğitiminde işbirliği yaparak ekonomide yeniliği teşvik etmek için Yunanistan ile bir Mutabakat Muhtırası imzalamıştır.
  • Nokia'daki Yunan mühendisleri, telekomünikasyon altyapısına yeni nesil çözümler geliştirmek için Amerikalı meslektaşları ile işbirliği yapmaktadır.
  • Google, Cisco, Microsoft, Apple, Abbott ve Palantir gibi teknoloji şirketleri Yunanistan'ın COVID-19’a tepkisini artırmasına yardımcı olmuştur.


Kaynak: https://gr.usembassy.gov/u-s-greece-science-and-technology-agreement-fact-sheet/

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği