Yunanistan'ın iki bütçe senaryosu Brüksel'e ulaştı

16 Ekim 2018

Hükümet, 2019 taslak bütçesini Pazartesi günü Avrupa Komisyonuna sundu. Taslakta, emeklilik kesintilerinin olduğu ve emeklilik kesintileri ile dengeleyici önlemlerin olmadığı iki senaryo sunuldu ve Yunan Parlamentosunda sunulan versiyonun da yer aldığı gözlendi. Aynı zamanda bu yıl için bütçe rakamları, kamu yatırımlarının faiz dışı fazlası sunağı üzerinde kurban edildiğini gösterdi.
 
2019 taslak bütçesinde, emekli maaşlarının büyük çoğunluğunda planlanan kesintileri ve dengeleyici önlemlerini dikkate alan temel senaryo, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4,2'si kadar bir faiz dışı fazla veriyor. Taslak daha sonra hükümetin Ocak ayındaki emekli maaşlarını azaltmama veya mahsup edici tedbirleri uygulamaya koyma arzusunu içermekte ve GSYİH'nın yüzde 3,56'sı oranında faiz dışı fazlasına yol açmaktadır.
 
Bu arada, kreditörler ile mutabakata varılan değişiklikler, Pazartesi günü yayınlanan aylık bülteninde Yunanlı İşletmeler Federasyonu'ndan (SEV) eleştiriler aldı.
 
SEV, “Bu tür değişiklikler”, alternatif bütçe tasarısına atıfta bulunarak, “vergi sistemindeki istikrarı ve piyasanın Yunan ekonomisinin beklentilerine olan güvenini zayıflatıyor” dedi.
 
Sanayiciler derneği, alternatif bütçenin, kurumlar vergisi oranının yüzde 3 azaltılması (yüzde 29'dan yüzde 26’ya) ve mevzuat olarak düzenlenmiş olan gelir vergisi ile özel dayanışma vergisinin hafifletilmesini devre dışı bırakmasını özellikle eleştirdi.
 
Bu yılın ilk dokuz ayı için Atina'da Pazartesi günü yayınlanan bütçe verileri, 2018'de dikkate değer bir faiz dışı fazlaya işaret ediyor, ancak bunun kamu yatırımları pahasına olduğunu da ortaya koyuyor.
 
Hellenic İstatistik Kurumu (ELSTAT) tarafından yayımlanan geçici veriler, Eylül ayı sonuna kadar 2,52 milyar hedefe karşılık 4,8 milyar avroluk bir faiz dışı fazla göstermektedir. 2019 yılına ait taslak bütçe, bu yılki faiz dışı fazlada 445 milyon avro'luk bir artış sağlıyor.
 
Ancak, Kamu Yatırım Programı'nın Ocak-Eylül döneminde harcamaları, bu yıl bugüne kadar ekonomiyi 1,24 milyar avrodan mahrum bırakarak, 2,91 milyar avroluk bir hedefe kıyasla sadece 1,67 milyar avroya ulaştı.
 
Kaynak:http://www.ekathimerini.com/233667/article/ekathimerini/business/two-budget-scenarios-reach-brussels
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği