İstanbul Pendik'te 3 Bin 300 Parça Tarihi Eser Ele Geçirildi

Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında Pendik RO-RO limanında gerçekleştirilen operasyonda 3 bin 300 parça tarihi eser ele geçirildi. İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne bağlı Pendik Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekiplerinin yapmış oldukları risk analizi çalışmaları sonunda Hollanda’ya gitmek üzere Pendik Gümrük Müdürlüğü Ro-Ro liman sahasına gelen bir TIR aracı riskli olarak değerlendirildi.

01 Eylül 2015
Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında Pendik RO-RO limanında gerçekleştirilen operasyonda 3 bin 300 parça tarihi eser ele geçirildi.
 
İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne bağlı Pendik Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekiplerinin yapmış oldukları risk analizi çalışmaları sonunda Hollanda’ya gitmek üzere Pendik Gümrük Müdürlüğü Ro-Ro liman sahasına gelen bir TIR aracı riskli olarak değerlendirildi.
 
Bunun üzerine söz konusu araç ekipler tarafından X-Ray taramasına yönlendirildi. Operatörlerin incelemesinin ardından arama hangarına alınan araç detaylı aramaya tabi tutuldu. Aramalarda   kabinde yer alan dolabın içerisinde siyah renkli takım çantasına yerleştirilmiş, etrafı şeffaf bant ile bantlanmış 6 adet paket tespit edildi.
 
Paketler açıldığında ağızları dikilmiş etrafı bantlanmış bez çorap içerisine konulmuş farklı ebatlarda üzerlerinde farklı resimler, yazılar ve işaretler bulunan tarihi eser olabileceği düşünülen toplam 3 bin 300 adet eşya geçirildi.  Ele geçirilen tarihi eserlerin birer tanesi ok ucu ve hac işareti iken, 4 tanesi kolye ucu, 3 tanesi ise yüzük olarak tespit edildi.  Diğer 3 bin 291 adet eserin ise sikke olduğu belirlendi.
 
Söz konusu eşyalar için İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünce yapılan ön incelemede MÖ I. Dönem, Roma - Bizans, Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait 3 bin 300 adet objeden 13 adedinin bronz-gümüş obje, 3287 adedinin sikke ve mühür baskıları oldukları ve tamamının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında, tasnif ve tescile tabi, müzelik değerde eserler oldukları anlaşıldı.
 
El konulan ve değer tespiti çalışmalarına başlanılan tarihi erserler İstanbul Arkeoloji Müzesinde koruma altına alındı. Tarihi eser kaçakçılık olayı ile ilgili olarak araç şoförü hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.