İstanbul’da Gerçekleştirilen Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonunda 10 Parça Tarihi Eser Ele Geçirildi
İstanbul’da Gerçekleştirilen Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonunda 10 Parça Tarihi Eser Ele Geçirildi
12 Temmuz 2015Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen istihbarat çalışmalarında Suriyeli iki kişinin, Suriye’den getirdikleri tarihi eserleri Türkiye’de pazarlayacakları ve satmak üzere İstanbul’a getirecekleri yönünde bilgi elde edildi.
Kaçakçıların yakalanması için İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü koordinesinde yürütülen operasyona Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nden de bir ekip gönderildi.
Gerekli önlemleri alan ekipler operasyon planını İskenderun’dan geleceği öğrenilen tarihi eser satıcısının otobüsle İstanbul Bayrampaşa Otogarına ulaşması ile hayata geçirdi. Suriye’den getirdikleri tarihi eserleri pazarlamaya çalışan 2 adet Suriyeli şahıs İstanbul-Bayrampaşa Otogarı’ndan itibaren takibe alındı.
Şüpheli şahıslar bir araçla buluşma noktasına doğru hareket ederken, mobil ekipler tarihi eserlerin araçta olduğunu belirledi. Şüphelilerin içinde bulunduğu araç Savcılık izni kapsamında durdurulurken, araçta bulunan kişiler ve eşyaları detaylı bir şekilde arandı. Yapılan operasyon sonucunda şahısların beraberinde farklı dönemlere ait toplam 10 adet tarihi eser kaçırdığı belirlendi.
Yapılan aramada; baş kabartması, boğa heykelciği, fildişi insan heykelciği, taş silindir mühür, iki parça halinde fildişi iğne, altın sikke, antik dönem taçlarında (diadem) kullanılan üç yaprak ve bağlayıcı tel ile cam parçalı kameo olmak üzere on kalem eşya ele geçirilerek el konuldu.
El konulan eşyaların Müze Müdürlüğü’nce yapılan değerlendirilmesinde dokuz adedinin Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamındaki tarihi eserler olduğu, ancak bir adet sikkenin bu kapsamda değerlendirilmeyecek imitasyon ürün olduğu bildirildi.
Olayla ilgi olarak şüpheli iki Suriyeli şahıs hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.