İzmir'de Kaçak LPG Operasyonu
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Aliağa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir firmanın yaklaşık 6 milyon 500 bin lira değerindeki LPG'yi kaçak olarak piyasaya sürdüğünü belirledi. Olayla ilgisi olduğu tespit edilen 9 firma ve 13 firma yetkilisi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
14 Ocak 2014Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Aliağa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir firmanın yaklaşık 6 milyon 500 bin lira değerindeki LPG'yi kaçak olarak piyasaya sürdüğünü belirledi. Olayla ilgisi olduğu tespit edilen 9 firma ve 13 firma yetkilisi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne bağlı Aliağa Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekipleri, ALO 136 kaçakçılık ihbar hattına gelen bir ihbar sonucu araştırma başlattı.
Yapılan araştırmada ekipler, İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesinde kimya ve kozmetik sanayinde faaliyet gösteren bir firmanın aerosol üretiminde itici gaz olarak kullanılmak üzere İzmit’te yerleşik bir firmadan 1 milyon 818 bin kilogram ÖTV'siz LPG satın aldığını tespit etti. Araştırmada, firmanın, ÖTV'siz satın alınan LPG'yi üretimde kullanmadığı, akaryakıt istasyonlarına otogaz olarak sattığı, firmanın sadece 1 yıl süreyle faaliyet gösterdiği ve bu zaman zarfında üretimde kullanmayı taahhüt ettiği yaklaşık 6 milyon 500 bin lira değerindeki LPG'yi kaçak olarak piyasaya sürdüğü belirlendi.
Paravan Şirketlere Satılmış Gibi Gösterdiler
Aliağa Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekiplerince firmanın muhasebe kayıtlarında yapılan incelemede, firmanın satın aldığı ÖTV'siz LPG ile yüklü miktarda aerosol sprey ürettiği ve üretilen ürünleri İzmir, Balıkesir ve Gaziantep’te bulunan 9 farklı firmaya sattığı belirlenirken, bu firmalar hakkında yapılan araştırmada bir çoğunun paravan şirketler olduğu, bir kısmının ise kimya-kozmetik sektörüyle ilişkisi dahi bulunmadığı ortaya çıkarıldı.
Firmanın piyasaya sattığını beyan ettiği binlerce koli ürün için kestiği irsaliyeli faturalarda yazılı olan nakliyeyi gerçekleştiren araç plakalarıyla ilgili yapılan sorgulamada ise plakaların motosiklet ve otomobillere ait olduğu veya hiç trafik kaydı olmayan hayali plakaların kullandığı, böylece firmanın ürettiğini iddia ettiği ürünlerin nakliyesinin aslında hiç gerçekleştirilmediği tespit edildi.
Paravan şirketler yardımıyla akaryakıt istasyonlarında otogaz olarak satılmak üzere piyasaya sürülen LPG'de devletin yaklaşık 3 milyon lira vergi kaybının bulunduğu hesaplandı.
Aliağa Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliğince olayla ilgisi olduğu tespit edilen 9 firma ve 13 firma yetkilisi hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve 213 Sayılı Vergi Usul Kanununa muhalefetten Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
Aerosol üretiminde kullanılacak LPG'de ÖTV’nin sıfırlanmasının ardından, söz konusu sektördeki ÖTV'siz LPG satışlarında yüzde 200'lere varan patlama yaşandığı belirtilen açıklamada, ancak kimya ve kozmetik sanayinde ÖTV'siz LPG kullanılarak üretilen ürünlerin satışlarında bu boyutlara ulaşan bir artışın olmadığı ifade edildi. Açıklamada, sözde kimya ve kozmetik sektöründe kullanılmak üzere satın alınan ÖTV'siz LPG'nin büyük bir bölümünün akaryakıt istasyonlarında otogaz olarak satıldığı, başka bir ifadeyle "Aerosolün LPG'nin 10 numarası" olduğu kaydedildi.