Bahreyn Metrosunun Taslağı Oluşturuluyor

28 Şubat 2021

Bahreyn Metrosunun Taslağı Oluşturuluyor


Bahreyn için tasarlanan ve maliyetinin 1 milyar ila 2 milyar dolar arasında olacağı tahmin edilen metro raylı sistemi için en son planlar meclis üyelerine sunulmuştur. Bahreyn Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanlığı tarafından Muharraq Belediye Meclisi toplantısında ortaya konan taslakla, projenin ilk aşamasının toplam 109 km uzunluğundaki hattın 28,6 km'lik kısmına odaklanacağı açıklanmıştır. Proje tamamlandığında Bahreyn'de 20 istasyona sahip olacaktır. Demiryolu hatları yeni yapılacak olan King Hamad Uluslararası İstasyonuna bağlanacaktır ve GCC demiryolu ağına da eklemlenecektir. Bahreyn Uluslararası Havaalanı'ndan, Salmabad, Juffair, Seef, Bab Al Bahrain Bölgesi ve Al Farouq Kavşağını kapsayacak ve Isa Kasabasındaki Eğitim Alanına kadar uzayacak bölgeyi içerecek şekilde çalışmalar başlayacaktır.

Havalimanında yapılacak ana istasyon konumu şu anda Bahreyn Havacılık Şirketi (Bahrain Airport Company-BAC) tarafından incelenmekte olup diğer üç istasyon yeri, King Hamad Üniversite Hastanesi, Muharraq Sağlık Merkezi ve Oasis Alışveriş Merkezi olarak planlanmaktadır.

Projenin ilk aşamasının yaklaşık 500 milyon 600 milyon Bahreyn Dinarına (1,3-1,6 milyar ABD doları) mal olacağı tahmin edilmektedir. Bu sene Mart ayında, projenin bir sonraki aşamaya dönüşümünün mali, teknik ve hukuki yönlerini ele almak üzere Bahreyn Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanlığı tarafından bir danışmanlık firmaları konsorsiyumu atanmıştı.

Halihazırda projenin ön yeterliliği ve bunun bir yap-işlet-devret (YİD) projesi veya yalnızca özel sektör tarafından yapılıp işletilecek bir proje olup olmayacağı üzerinde çalışılmaktadır. Metronun elektrikli sürücüsüz trenlerle saatte 43.000 yolcu taşıma kapasitesine sahip olmasının planlandığı ve çevre kriterlerine önem verileceği açıklanmıştır.

Bahreyn'e ülke çapında bir metro ağı kurulması ilk olarak 2008 yılında Bakanlar Kurulu tarafından önerilmiş ve onaylanmış, ancak kısa bir süre sonra küresel mali kriz nedeniyle durdurulmuştur. Projenin ihalesine bu yıl sonuna doğru çıkılmasının planlandığı açıklanmıştır.