Orta Doğu Ekonomileri %7,6 Küçülecek

20 Eylül 2020

Orta Doğu Ekonomileri %7,6 Küçülecek

İngiltere ve Galler'deki Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü (ICAEW) tarafından Oxford Economics'e hazırlatılan Ekonomik Görünüm raporu, bu yıl Orta Doğu için GSYİH'da %7,6 bir daralma öngörmüştür, bu rakam Nisan ayında tahmin edilen %3,9 daralmanın neredeyse iki katıdır.

Diğer taraftan, rapora göre korona tedbirleri tamamen kaldırılınca, küresel seyahat toparlanırken ve Brent petrol fiyatları varil başına 50 dolara yaklaşırken Bölge’de büyümenin 2021 ve 2022'de %4’e dönmesi beklenmektedir.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerindeki petrol dışı ekonominin görünümü hala zayıftır; petrol dışı ekonominin önemli bir ayağı olan küresel turizm faaliyetleri açısından seyahat kısıtlamalarının bir süreliğine hayatın bir gerçeği olması muhtemeldir. Oxford Economics'in tahmini, küresel olarak, uluslararası ziyaretçi girişlerinin 2020'de %55 oranında azalacağını ve 2023'e kadar kriz öncesi hacimlere geri dönmeyeceğini varsaymaktadır. Küresel toparlanmada ekonomik faktörler rol oynayacak olsa da, seyahat kısıtlamalarının ne kadar çabuk kaldırıldığı ve insanların yurt dışı seyahatlere yeniden başlamaya hazırlanma hızı daha önemli olacaktır.

Rapora göre Körfez Bölgesi’nin hassas sektörlerde göçmen işçilere bağımlılığı, iş kayıplarının yükünün esas olarak göçmen nüfusun üzerine düşeceği anlamına gelmektedir. Bölge ülkelerinden göçmen çıkışı olasıdır; bu durum, nüfusun Suudi Arabistan ve Umman'da %4, BAE ve Katar'da yaklaşık %10 azalmasına neden olabilir.

Petrol üreticisi ülkelerdeki ihracat seviyeleri, Mart ve Nisan aylarında petrol fiyatlarında yaşanan büyük düşüşle boğuşurken ciddi hasar görmektedir; rapor, KİK genelinde toplam ihracatın 2020'de %6 -% 12 arasında azalacağını tahmin etmektedir.

Raporda dünya ekonomisine ilişkin tahminler de yer almıştır.  Rapora göre petrol ithalatçısı ülkelerde ticaret ve turizm gibi önemli sektörler darbe alsa ve işçi dövizleri baskı altına girse bile, düşük petrol fiyatlarının sağladığı faydalar nedeniyle görünüm biraz daha cesaret vericidir. Rapor, 2020'nin ilk yarısında dünya GSYİH'sının yaklaşık %9 daraldığını belirtmiş ve 3. çeyrekte %6,4'lik güçlü bir toparlanmaya rağmen, dünya ekonomisinin 2020'de toplamda %4,4 oranında küçüleceğini tahmin etmiştir. Bununla birlikte, yılın ikinci yarısından itibaren güçlü ivmenin, dünya ekonomisindeki büyümeyi 2021'de %5,8'ye çıkaracağının düşünüldüğü belirtilmiştir.