Piyasa Canlandıkça Bahreyn İnşaatlarına Devam Ediyor

20 Mart 2019

Piyasa Canlandıkça Bahreyn İnşaatlarına Devam Ediyor

Bahreyn’in inşaat piyasasında, 2018’de, toplamda 2,44 milyar dolarlık sözleşme ihale edildi. Bu rakam, 2017 yılında 1,8 milyar dolar seviyesindeydi. 2017 yılında toplam rakam, 2013'ten bu yana ilk kez 2 milyar doların altına düşmüştü. O zamanlar, Bahreyn’in inşaat pazarının, üç yıl boyunca çeşitli sektörlerdeki projelerdeki aktivitelerin ardından yorgunluk belirtileri gösterdiği endişesi vardı.
Piyasanın 2018 yılındaki canlanmasına katkıda bulunan önemli bir ihale, Diyar El-Muharrak'taki perakende satış ve konaklama projesi için 300 milyon dolar tahmini bedeldeki sözleşmeydi.

Marassi Galleria Mall, 200.000 metrekarelik alışveriş ve eğlence merkezidir ve Diyar Al Muharrak Adası'ndaki Marassi Al Bahreyn projesinin hayati bir parçasıdır. Marassi Residences, Marassi Shores Residence ve Marassi Bulvarı gibi konut bileşenlerini içerir. Ayrıca sahildeki perakende satış mağazalarına ve restoranlara, gezinti alanına sahip 2 kilometrelik bir plaja erişim sağlanacaktır.
2018'deki en büyük ihale Bahreyn Körfezi'nde konut kuleleri inşa etmeyi içeren bir başka emlak projesi olmuştur. Ajmera Mayfair Global Realty firması, tamamlandığında 750 daireye sahip olacak iki Golden Gate kulesinde yapılacak çalışmalar için yerel Al-Jameel Construction ile yaklaşık 320 milyon dolarlık bir sözleşme imzalamıştır.

Gelecekteki çalışmalara ilişkin görünüm de olumludur; Bahreyn ekonomik büyümeyi sürdürmeye devam ederken, altyapı projeleri en üst yönetimce desteklenmektedir. 2019 yılı için inşaat sektöründeki ihale ve ön yeterlilik aşamasındaki projeler 2 milyar dolar civarındadır
Yaklaşan en büyük proje, Bahreyn Turizm ve Sergi Kurumu (Bahrain Tourism & Exhibition Authority-BTEA) tarafından geliştirilen Güney Valiliği'nin Sakhir bölgesindeki 850 milyon dolarlık bir sergi ve konferans merkezidir. Bahreyn’in Formula 1 yarış pistine yakın bir yerde bulunan inşaat, 10 sergi salonu ve üç salonlu bir konferans merkezi içeren bir sergi merkezinin yapımını içermektedir.

Bu yıl imzalanacak en büyük ikinci anlaşma, bir konut projesinin inşası için 663 milyon dolarlık bir sözleşmedir. Yerel Manara Developments şirketi, Durrat el-Bahreyn'in güneyinde bulunan Hasabi'de 900 villa inşa etmeyi planlamaktadır.

Bu yıl imzalanacak bir diğer önemli anlaşma ise Al-Sahel otel geliştirme inşaatı için 545 milyon dolarlık bir sözleşmedir. Beş yıldızlı tesis, 1.25 kilometrelik sahile inşa edilecek ve hem odaya hem de villaya dayalı konaklama birimlerine sahip olacaktır. Proje on yıldan uzun bir süre öncesinde planlanmıştı (2008 küresel mali krizinden önce) Salam Beach Resort & Spa olarak biliniyordu ve Dubai’li yatırımcılar tarafından inşa edilecekti. Proje şu anda Bahreyn'in devlet fonu Mumtalakat Holding Şirketi'nin üçte iki hissesini elinde tuttuğu ve BAE’nin Dubai Properties Group’un üçte bir hissesini elinde bulundurduğu Al-Sahel Resort proje şirketi tarafından geliştirilmektedir. Daha ileriye bakıldığında, Al-Sahel projesi, adanın güneybatı kıyısındaki Bilaj el-Jazayer bölgesi için planlanan daha büyük bir kalkınma programının bir parçasıdır. Yeni tatil köylerinin ve konut mülklerinin teslim edilmesi milyarlarca dolara mal olacaktır. İki devlet destekli tatil projesi ile desteklenecek ve arazinin geri kalanı özel sektör yatırımcıları tarafından geliştirilecektir.

Turizme ek olarak, özel sektör de son yıllarda bir dizi kamu-özel ortaklık (PPP) projesinin ardından Bahreyn’in konut ihtiyaçlarını karşılamak üzere görev alacaktır. 2012 yılında, Konut Bakanlığı, Bahreyn'in iki bölgesinde (Kuzey Şehri ve El-Lawzi) 2.400'den fazla konut birimi inşa etmek için özel sektörden Naseej inşaat firması ile BD208m (552 milyon dolar) değerinde ilk PPP anlaşmasını imzalamıştır. Ardından, 2015 yılında bakanlık, yerel inşaat firması Diyar El-Muharrak'tan 3.100 konut satın almak için BD 276m (732 milyon dolar) değerinde bir anlaşma imzalamıştır.

Bu özel sektör projeleri, inşaat şirketleri için de fırsatlar yaratacak olan uzun vadeli hükümet altyapı programları ile desteklenecektir. Taşımacılıkta, hafif demiryolu ağı, Muharrak Adası'nın kuzeyinde inşa edilecek yeni bir havaalanı ve Suudi Arabistan'a bağlanan yeni bir köprü gibi önemli projeler önümüzdeki dönemde hayata geçirilecektir. Bu arada, yeni keşfedilen petrol ve doğal gaz için Haliç el-Bahreyn petrol sahasının gelişmesini destekleyici yeni altyapı çalışmalarına da ihtiyaç olacaktır.

Kaynak : https://www.meed.com/