S&P Derecelendirme Kuruluşunun Bahreyn Ekonomisi Raporu

20 Eylül 2020

S&P Derecelendirme Kuruluşunun Bahreyn Ekonomisi Raporu

 

S&P Global Ratings şirketi yayımladığı raporda Bahreyn ekonomisinin, özellikle bankacılık sisteminin korona krizi altındaki durumunu değerlendirmiştir. Raporda, Bahreyn Merkez Bankası'nın Covid-19 etkisini hafifletmek için aldığı tedbirlerin şimdiye kadar etkili olduğu, bankaların ihtiyati rezerv yükümlülüklerini hafiflettiğini, özel sektöre destek olmak için bankalardan kredi taksitlerinin ödemelerini 6 ay ertelemelerini istediğini bunların sonuçlarının olumlu olduğunu ancak Merkez Bankası bu önlemleri genişletmezse, yerel bankaların varlık kalitesi göstergelerinin bu yılın sonuna doğru büyük olasılıkla aşınacağını belirtmiştir.

S&P raporunda, salgının yavaşlatan etkisi ve düşük petrol fiyatlarının tüketim ve yatırım faaliyetleri üzerindeki olumsuz tesiri nedeniyle bu yıl Bahreyn'in reel GSYİH'sında %5 oranında bir daralma olacağını tahmin ettiğini belirtmiştir. Ayrıca, daha büyük GCC ekonomilerindeki yavaşlama da Bahreyn'in küçük ekonomisini; özellikle turizm, ulaşım ve emlak sektörlerini olumsuz etkileyecektir.

S&P, ülke küçük bir üretici olduğundan ve OPEC kesintilerine tabi olmadığından Bahreyn'in petrol ve gaz sektöründe bir düşüş beklemese de, finansal hizmetler ve imalat gibi diğer büyük sektörlerin muhtemelen yavaşlayacağını belirtmiştir.

Kuruluş, reel GSYİH'nın 2021 yılında 3.5pc artacağını, 2022-2023'te ise Bahreyn ekonomisindeki büyümenin ortalama 2.3 pc civarında olmasını beklediğini belirterek, krallığın ekonomisinin gelecek yıl toparlanacağını düşündüğünü açıklamıştır. Krallığın nispeten çeşitli ekonomisinin Suudi Arabistan'ın büyük pazarına olan yakınlığından, finans sektörünün sağlam düzenleyici denetiminden ve nispeten iyi eğitimli bir iş gücünden yararlandığını belirtmiştir.

Ayrıca S&P, diğer KİK yönetimlerinin Bahreyn’e geçen yıl tahsis edilmesine karar verdiği (ve yarıdan fazlası henüz serbest bırakılmamış) 10 milyar dolarlık mali desteğin hükümetin 2023 yılına kadar finansman ihtiyaçlarını kısmen karşılayacağını, hatta gerekli olması halinde daha fazla GCC desteğinin de gelebileceğini, bütün bunların Bahreyn dinarının ABD dolarına olan sabitlemesine olan güvenin korunmasına yardımcı olmasını beklediğini söylemiştir.