Brezilya Kudüs'te Ticaret Ofisi Açmayı Planlıyor

11 Nisan 2019

Brezilya'nın yeni Başkanı Jair Bolsonaro'nun seçim kampanyası döneminde Brezilya'nın Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamasının ardından, son olarak, Büyükelçiliğin Kudüs'e taşınmasından vazgeçildiği; ancak Kudüs'te bir Brezilya Ticaret Ofisi açılacağı ilan edilmiştir.

Öte yandan, söz konusu kararın Arap ülkeleri ile olan yakın ticari ilişkileri zedeleyebileceği, özellikle et, tavuk, soya ve mısır ihracatını olumsuz etkileyeceği gündeme gelmektedir. Arap-Brezilya Ticaret Odası tarafından yapılan bir açıklamada, Kudüs'te Brezilya'nın bir ticaret ofisinin açılması durumunda Arap Ligi ülkelerinin Brezilya'dan ithalatlarını Türkiye, Hindistan, ABD ve Arjantin gibi ülkelere kaydırabilecekleri belirtilmektedir. 
Arap-Brezilya Ticaret Odası tarafından ayrıca, Brezilya'nın dünyanın en büyük helal et tedarikçisi olduğuna, Arap ülkeleri pazarındaki konumunu yaklaşık 40 senelik bir sürecin sonucunda elde edebildiğine; Brezilya Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması gibi bir karar alınırsa canlı hayvan ve etin yanı sıra şeker ihracatında pazar payını Tayland ve Hindistan; soya ve mısır ihracatında ise pazar payını ABD ve Arjantin'e kaptırabileceğine işaret edilmiştir.

2018 yılında Brezilya'nın Arap ülkelerine toplam ihracatı, 2017 yılındaki 13,59 milyar ABD Doları seviyesinden, 11,49 milyar ABD Dolar seviyesine gerileyerek %14,8 oranında düşüş yaşamıştır.

Kaynak: https://economia.uol.com.br/noticias 
Yayımlayan: São Paulo Ticaret Ataşeliği