Hollanda / Avrupa – Araç Bataryaları Gelişmeleri

18 Kasım 2020

Avrupa araç sektöründe araçların fosil yakıtlardan elektriğe geçmeleri bir süredir halihazırda sürmekte olan bir gelişmedir ve dolayısıyla Avrupa pazarında farklı Ar-Ge firmaları araç bataryaları geliştirmekte ve pazar hakimiyeti sağlamak istemektedir.

Özellikle Uzak Doğu’lu firmalar batarya pazarına girmeye çalışmaktadırlar ve bazı örnekler şöyledir:

  • Panasonic Norveç’e araç batarya üretim tesisi kurmayı planlamakta
  • Çin’li üretici Svolt Almanya’nın Fransa’ya yakın Saarland eyaletinde üretim tesisi kurmayı planlamakta
  • Çin’li CALT firması Batı Almanya’ya araç batarya üretim tesisi kurmayı planlamakta ve böylelikle elektrikli BMW araçlarına batarya tedariği sağlayacağı öngörülmektedir
  • Tesla Berlin bölgesine fabrika kurmayı planlamakta

Panasonic Amerika Başkanı Allan Swan tarafından Financial Times gazetesine verilen röportajda, Avrupa pazarında muazzam bir büyüme gerçekleşeceği ifade etmektedir.

Bu gelişmeler doğrultusunda, Avrupa Birliğinin Batarya İttifakı (European Battery Alliance) kurulmuş olup, Alman-Fransiz konsorsiyumu ile Avrupa kendi batarya pazarına hakim olmak istemektedir.

Hollanda’da bulunan Leyden-Jar firması yeni nesil araç bataryaları geliştirmekte olup, araç bataryaları ve batarya üretim makineleri geliştirmektedir. 2023 yılına kadar Ar-Ge çalışmalarının devam edileceği ve sonrasında üretime başlanılacağı açıklanmıştır.

Kaynak: Financieel Dagblad
Yayımlayan: Deventer Ticaret Ataşeliği