Hollanda – Rutte III Hükûmeti İstifa Etti

15 Ocak 2021

Hollanda’da mevcut Rutte III hükûmeti 15/01/2021 tarihinde istifa etmiştir. Parlementer seçimlere son iki ay kalmasına rağmen, vergi dairesi ödenekleri sebebiyle hükûmet Kral Willem Alexander’a istifasını vermiştir.

Söz konusu olay, çalışan ebeveynlerin çocuklarını kreşe bırakmaları ve kreş ücreti için vergi dairesinden teşvik ödeneği almalarını kapsamaktadır. Vergi dairesi tarafından verilen ödenek belirli gelir seviyesinin altında olan aileler için tasarlanmıştır. 2013-2019 yılları arasında Vergi Dairesi tarafından, haksız olarak binlerce ebeveyn dolandırıcılık ile suçlanmış olup, verilen ödenekler geri alınmıştır. Vergi dairesine geri ödeme yapmak zorunda kalan ailelerin maddi ve manevi güçlükler yaşamış oldukları bilinmektedir.

2020 yılında vergi dairesinin haksız olduğu ve bahse konu ailelerin ödenek hakkının bulunduğu kanıtlanmıştır. Buna göre, Parlementer Komisyon tarafından binlerce aileye haksızlık yapıldığı, mağdur edildikleri ve hukuk devletinin temel ilkelerinin ihlal edildiğine karar verilmiştir.

Kaynak: Deventer Ticaret Ataşeliği