Hollanda Tarım Ürünlerinde Rekor İhracat

20 Ocak 2020

Hollanda’nın 2019 yılı tarım ürünleri ihracatı 94,5 milyar Avro ile rekor rakama ulaşmıştır ve bir önceki yıla göre yüzde 4,6 oranında ihracat artışı gözlemlenmiştir. Tarım Bakanlığı tarafından Wageningen Economic Research ve Merkez İstatistik Kurumu CBS’e hazırlatılan verilere göre, özellikle süs bitkileri ve çiçek ihracatı artmış olup, ihracat rakamı 9,5 milyar Avro olduğu tespit edilmiştir. İkinci sırada 8,8 milyar Avro ile et ihracatı, üçüncü sırada ise 8,6 milyar Avro ile süt ürünleri ve yumurta yer almaktadır.

Süs bitkileri, et ürünleri, süt ürünleri, yumurta, sebze ve meyve gibi ürünlerin yer aldığı kategorilere göre, çoğu tarım ürününün Hollanda’da yetiştirildiği ve sadece meyve kategorisinde yapılan ihracatların yarıdan fazlasının re-eksport olarak gerçekleştiği bildirilmiştir.

Et ürünlerinde özellikle Çin’e satılan domuz eti, bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında artmıştır. Toplam tarım ürünleri ihracatının dörtte biri ise Almanya’ya ihraç edilmektedir. Almanya’dan sonra Hollanda’nın en fazla tarım ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler Belçika, Birleşik Krallık ve Fransa olduğu tespit edilmiştir.

Kaynak: Merkez İstatistik Kurumu CBS
Yayımlayan: Deventer Ticaret Ataşeliği