Hollanda’da Korona Kapsamında Mağazalar ve Ödemeler

26 Mart 2020

Koronavirüsün yayılmasını engellemek ve için Hollanda Hükümeti tarafından alınan tedbirler kapsamında, mağazalar ve marketlerde müşteriler arasında en az 1,5 metre mesafe olması gerekmektedir. Market ve mağazalar giriş kapılarına talimatları yazılı olarak sunmakta ve yerlere metre belirten şeritler çizilmesini sağlamaktadır.

İnsanların evde karantinada olmalarından dolayı mağazalarda boşluk meydana gelmektedir. Bu sebepten dolayı birçok mağaza geçici bir süre için kapalı kalma kararı almıştır. Şu aşamada Hollanda’da tahminen 15.000 – 20.000 arası mağazanın kapalı olduğu bilinmektedir. Bunlar özellikle tekstil, ayakkabı, aksesuar ve telekomünikasyon mağazalarından oluşmaktadır.

Perakende satışların azalması ekonomik durgunluğa sebebiyet vermektedir. İNG tarafından 20 Mart 2020’de yapılan kart ödemeleri analizinde, bir önceki yılın aynı gününe göre mağazalarda kart ile yapılan ödemelerde gözlemlenen artış ve azalma tablo 1’de özetlenmektedir.

Tablo 1 – Banka Kartı İle Yapılan Ödemeler

Tür Kart ile yapılan ödemelerde bir önceki yıla göre değişim
Süpermarket  + % 5
Tekstil ve Aksesuar  - % 72
Oyuncak  + % 10
Yapı Market  + % 2
Cafe ve Restoran  - % 81
Toplu Taşıma  - % 76

(Kaynak: İNG)

Gıda ve oyuncak tüketiminde artışın yanı sıra, insanların evde kalmaları ve Hollanda evlerinin genelde bahçeli olması nedeniyle Hollandalıların ev ve bahçelerinde bir takım işlere girişmesi yapı marketlerinde alışveriş yapmalarına sebep olmaktadır.

Kaynak: İNG & Nu.nl
Yayımlayan: Deventer Ticaret Ataşeliği