Hollanda’da Yenilikçi Atık Su Arıtma Sistemi

12 Mart 2020

Hollanda Devlet Kurumu olan Su İdari Otoritesi (Waterschap)  ve  Deventer’de bulunan ‘Witteveen+Bos’ mühendislik firması ve Amersfoort’da bulunan ‘RoyalHaskoningDHV’mühendislik firmalarının ortak çalışmaları sonucu yeni atık su arıtma sistemi geliştirilmektedir. Şu an için deneme sürümü halinde olan proje nihai olarak ‘Waterfabriek’ isimli su fabrikası olarak 2023 yılında faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
Keşfedilen yeni teknolojiye göre, atık suların filtrelerden geçerek bazı maddelerin filtrelere takılması ve bu maddelerin değerlendirilmesi sonucu hammadde elde edinilecektir. Kanalizasyon sularından selüloz, amonyum ve fosfat gibi hammaddelerin ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Elde edilen selüloz ise karton ve mobilya malzemelerinde yapımında kullanılabilmektedir. Karton ve mobilya malzemelerinin yanı sıra, filtrelere takılarak elde edilen diğer maddeler enerji ve suni gübre’ye dönüştürülebilmektedir.

 2021 yılında Waterfabriek isimli su fabrikasının temelinin atılması ve 2023 yılında faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Deneme sürümü ve ve nihai fabrikanın maaliyeti ortalama 23 milyon Euro olarak bütçelendirilmiştir. Proje ve teknolojinin yenilikçi ve çevreci olması nedeniyle AB LİFE Programından toplam bütçenin üçte biri değerinde sübvansiyon hakkına sahiptir.


Kaynak: De Stentor
Yayımlayan: Deventer Ticaret Ataşeliği