Kamerun'un Kamu Borç Faiz Harcamalarının Önümüzdeki Çeyreklerde Artması Bekleniyor

31 Ağustos 2020

Orta Afrika Devletleri Bankası (Banque des Etats de l'Afrique Centrale - BEAC) tarafından yapılan bir çalışmada salgının Kamerun ekonomisi üzerindeki etkileri analiz edildi. Buna göre ülkenin borç faiz ödemelerinin önümüzdeki dönemlerde artış göstermesi bekleniyor.

Kamerun'da işletmelerin cirolarında salgın nedeniyle yaşanan düşüşten dolayı devletin vergi geliri kaybına uğradığı ve aşağı yönlü bu hareketin petrol şoku ile derinleşeceği öngörüsünün yapıldığı çalışmada özellikle sağlık harcamalarında kamu harcamalarının artış gerekliliği vurgulandı. Bunun sonucunda 2019 yılında GSYİH'in %2,6'sı kadar olan bütçe açığının önümüzdeki dönemlerde daha da kötüye gideceğinin altı çizildi.

BEAC tarafından yapılan analizlerde bütçe açığının 2020 yılında iki ilâ dört katına çıkabileceği, bunun sonucunda ülkenin risk priminin artış göstereceği ve devlet tahvilleri için talep edilecek faizlerin yükseleceği, emtia fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle ABD Dolarının değer kazanacağı ve borç ödeme yükünün ağırlaşacağı uyarısı yapıldı. 

Bu durum karşısında hükümetin başta tüketim olmak üzere harcama kalemlerini azaltmak zorunda kalacağı, aynı zamanda yurt içi borçların önemli ölçüde artacağı vurgulandı. Bütçe durumundaki kötüleşmenin şirketlerin nakit akışına yansıyacağı ve ekonomik faaliyetin durgunluğunu daha da arttıracağı öngörüsünde bulunuldu.