Koronavirüs Nedeniyle Sırbistan'da Açıklanan İkinci Ekonomik Tedbir Paketi

06 Ağustos 2020

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç tarafından Covid-19 salgının olumsuz etkilerinin azaltılması için ilave tedbirler alındığı açıklanmıştır. Bu çerçevede, mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin çalışanlarının Temmuz ve Ağustos ayı asgari ücretlerinin %60’ının devlet tarafından karşılanması, maaşlara ilişkin vergi ve prim ödemelerinin en az bir ay daha ötelenmesi, yeni mezunların istihdamı halinde ilk altı aylık ücretlerin karşılanmasını kapsayan “İlk Aylığım” projesinin başlatılması kararı alınmıştır. Söz konusu ikinci ekonomik tedbir paketi 66 milyar RSD (yaklaşık 560 milyon Avro) değerindedir ve 30 Temmuz 2020 tarihinde Sırbistan Hükümeti tarafından Mecliste yapılan görüşmede kabul edilmiştir.
 
Söz konusu paket, hızlıca uygulanmaya başlanacak ve ilk ödeme olan 155 Avro (yaklaşık 260 Avro asgari ücretin %60’ı) işverenlerin daha önceden belirtilmiş hesaplarına 10 Ağustos 2020 tarihinde, ikinci ödeme ise Eylül ayı içerisinde yatırılacaktır. 235.000 işletmede çalışan toplamda 1 milyon 50 bin çalışanın bu yardımdan faydalanması öngörülüyor. 2020 yılı Temmuz ayında yardım alan mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tüm çalışanları bahsi geçen destekten otomatik olarak yararlanacaktır. 16 Mart - 20 Temmuz 2020 tarihleri arasında kurulan mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ise, ilk yardım paketine hak kazanmamış olmaları koşuluyla, ikinci paketin kullanımı için 15 Eylül 2020 tarihine kadar başvuru yapmalıdır. Söz konusu şirketlere, Eylül ayında asgari ücretin %120’si oranında tek seferlik bir ödeme yapılacaktır.
 
Söz konusu paketten yararlanan işverenler, çalışan sayılarını 3 ay boyunca %10 oranından daha fazla azaltamazlar. Tüm ticari kuruluşlar, sağlanan fonları 31 Ekim 2020 tarihine kadar kullanmakla yükümlüdür ve süre bitiminden sonra, tahsis edilen hesaplar kapatılacak ve harcanmamış fonlar bütçeye iade edilecektir.
 
Vuçiç ayrıca, Sırbistan Merkez Bankası Başkanı Jorgovanka Tabakoviç ile bireysel ve kurumsal kredilerin geri ödemelerinin en az iki ay ertelenmesi konusunu da görüştüğünü, önümüzdeki haftalarda bu yönde de bir karar alınmasını beklediğini açıklamıştır.
 
Vuçiç ayrıca, ekonomiyi güçlendirmek ve bilhassa kuaför, mobilyacı, ayakkabı tamircisi gibi girişimcileri desteklemek için yeterli kaynak bulunduğunu, bu aşamada IMF ve diğer uluslararası kuruluşlardan kaynak talep etme ihtiyacı bulunmadığını, yeni tedbirlerin uygulanmasında dikkat edilecek en önemli hususun kamu borcunun GSYH’ye oranının %60-61’ini geçmemesi olduğunu belirtmiştir.

Konuya ilişkin açıklamaya Sırbistan Hükümetinin https://www.srbija.gov.rs/vest/en/159451/legal-framework-for-implementation-of-second-package-of-economic-measures-adopted.php web sayfasından ulaşılabilmektedir.

Yayımlayan: Belgrad Ticaret Müşavirliği