Koronavirüs Nedeniyle Sırbistan'da Alınan Önlemler-1

18 Mart 2020

Çin’in Wuhan şehrinde Aralık ayında “COVID-19’’ adlı koronavirüs ortaya çıkmış, hızla dünyanın geri kalanına yayılarak birçok kişinin ölümüne sebep olmuş ve olmaya devam etmektedir. Söz konusu gelişmeler ışığında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 30 Ocak 2020 tarihinde ‘’uluslararası kamu sağlığı acil durumu", son olarak ise 11 Mart 2020 tarihinde koronavirüsü salgını “pandemi” (bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklar) olarak ilan edilmiştir. Söz konusu salgın nedeniyle birçok ülkede hatta birçok şehirde giriş-çıkış yasakları, karantinalar ve OHAL uygulanmakta olup, virüsün tedavisine dair henüz kesin bir sonuca ulaşılamamıştır. 
 
Sırbistan’da, Sırbistan Sağlık Bakanlığı ve “Dr. Milan Jovanovic Batut” Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından söz konusu salgına ilişkin yönetilen resmi web sitesinde (https://covid19.rs/homepage-english/) yer alan bilgiye göre de, ülkede ilk vaka 9 Mart 2020 tarihinde tespit edilmiş olup, halihazırda (12.03.2020 itibariyle) sonucu pozitif çıkan 19 koronavirüs vakası bulunmaktadır.
 
Bu sebeple, ülkede koronavirüs salgınına ilişkin birtakım önlemler alınmaktadır. İlk olarak, Sırbistan Hükümeti tarafından 10 Mart 2020 tarihinde yapılan açıklamada; İtalya, Güney Kore, İran ile Çin ve İsviçre'nin belli bazı bölgelerinden gelen yabancıların, Sırbistan'a girişlerinin geçici süreyle yasaklandığı duyurulmuştur. Bugün (12.03.2020) ise, Sırbistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 12.03.2020 Perşembe günü saat 07:00 itibariyle komşu ülkelere geçişi sağlayan sınır kapılarının bir kısmı kara, deniz ve demiryolu geçişlerine kapatılmıştır. Sırbistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Bosna-Hersek ve Hırvatistan ile sınır geçişlerinin yapıldığı nispeten daha küçük ölçekli sınır kapılarının ulaşıma kapatıldığı ifade edilmiştir. Söz konusu kapatılan sınır kapılarını içeren liste http://www.mup.gov.rs/wps/wcm/connect/69970dea-4dae-4802-8b09-c4d8fc404953/LAT_SPISAK+PRIVREMENO+ZATVORENIH+GRANICNIH+PRELAZA.pdf?MOD=AJPERES&CVID=n3eYtT7 adresinde yer almaktadır. Listenin Türkçe çevirisi ise, T.C. Belgrad Büyükelçiliği resmi web sayfasında (http://belgrad.be.mfa.gov.tr/Mission/ShowAnnouncement/369629) duyurulmuştur.

Yayımlayan: Belgrad Ticaret Müşavirliği