Koronavirüs Nedeniyle Sırbistan'da Alınan Önlemler-8 Sokağa Çıkma Yasağı

02 Nisan 2020

Sırbistan’da, COVID-19 salgınına ilişkin ilk vaka 9 Mart 2020 tarihinde tespit edilmiş olup, halihazırda sonucu pozitif çıkan 303 koronavirüs vakası bulunmaktadır. Söz konusu hastalık nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetmiştir. (https://covid19.rs/homepage-english/)
 
Bu kapsamda, COVID-19 salgının yayılmasının önlenmesi amacıyla Sırbistan Hükümeti tarafından alınan ilave önlemler aşağıda özetle sunulmuştur.
 

  • Sırbistan topraklarında toplu taşıma durdurulmuştur. Bu kural taksiler, şahısların kendi araçları ve görevlileri taşıyan araçlar için geçerli değildir. Toplu taşıma yasağı istisnai durumlarda sadece özel izinlerle kaldırılabilir.
  • Alışveriş merkezlerinin, eczane ve süpermarketler dışında faaliyet göstermesi yasaklanmıştır.
  • Dinlenme ve spor amaçlı tüm parklarda ve kamuya açık alanlarda vakit geçirmek yasaklanmıştır.
  • Kapalı mekanlarda 5’ten fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklanmıştır.
  • Yeme ve içme hizmeti veren umuma açık mekanlar açık kalacak, ancak sadece paket servis yapılabilecektir.
 
Konuya ilişkin açıklamaya Sırbistan Hükümetinin https://www.srbija.gov.rs/vest/en/151998/government-tightens-measures-to-curb-coronavirus.php web sayfasından ulaşılabilmektedir.
 
  • Sokağa çıkma yasağının görülen lüzum üzerine 17:00-05:00 olarak yeniden düzenlendiği açıklanmıştır.
  • İtalya’da olduğu gibi bir senaryonun gerçekleşmesi ihtimali göz önüne alınarak, Belgrad Fuarı alanının hastaneye çevrildiği ve 3.000 yataklık bir kapasite oluşturulduğu, ülke genelinde ayrıca hazırlanan 2.000 yatak ile toplamda 5.000 yataklık bir kapasitenin hazırlandığı ifade edilmiştir.
  • Cumhurbaşkanı Vuçiç, özel sektör temsilcilerine/işverenlere işçilerini çıkartmamaları yönünde çağrıda bulunmuş ve devletin kendilerine destekler sağlayacağını vurgulamıştır.
 
Konuya ilişkin açıklamaya Sırbistan Hükümetinin https://www.srbija.gov.rs/vest/en/152007/ban-on-movement-from-1700-to-0500-as-of-tomorrow.php web sayfasından ulaşılabilmektedir.
 
Bunun yanı sıra, COVID-19 salgının ekonomide yarattığı etkilerin azaltılması için Sırbistan Hükümeti tarafından alınan önlemler aşağıda özetle sunulmuştur.
 
  • Vergi alanında yapılan yeni düzenleme; tüzel kişiler, gerçek kişiler, çiftçiler ve girişimcilere uygulanacaktır ve vergi borçları ertelenecektir. Söz konusu düzenleme, OHAL döneminde vergi mükelleflerine likidite sağlamak amacıyla yapılmıştır.

 
Konuya ilişkin açıklamaya Sırbistan Hükümetinin https://www.srbija.gov.rs/vest/en/151917/several-decrees-adopted-governing-management-in-state-of-emergency.php web sayfasından ulaşılabilmektedir.

Kaynak: Sırbistan Hükümeti (https://www.srbija.gov.rs/sekcija/en/151926/covid-19.php)
Yayımlayan: Belgrad Ticaret Müşavirliği