Koronavirüs Nedeniyle Sırbistan'da İlan Edilen OHAL, Kaldırıldı

11 Mayıs 2020

Sırbistan Meclisi, COVID-19’la mücadele kapsamında 15 Mart 2020 tarihinde başlattığı Olağanüstü Hal’i (OHAL) 6 Mayıs 2020 tarihi gece yarısı kaldırılması yönünde karar almıştır.
 
Sırbistan Hükümeti’nin internet sayfasında yer alan haberde ise, bu durumun OHAL’in yürürlüğe girdiği 15 Mart 2020 tarihi öncesindeki günlük rutine dönüleceği anlamına gelmediği, Covid-19 salgının önlenmesi için alınan bazı tedbirlerin uygulanmasına devam edileceği belirtilmektedir.
 
Sırbistan Hükümeti tarafından yapılan söz konusu açıklamaya https://www.srbija.gov.rs/vest/en/155727/serbia-lifts-state-of-emergency.php internet sayfasından ulaşılabilmektedir.
 
Öte yandan, Sırbistan Hükümeti tarafından COVID-19'un yayılmasının önlenmesi amacıyla alınan bazı kararlar aşağıda özetlenmiştir.

  • OHAL sırasında süresi dolan kişisel evraklar olağanüstü halin kaldırılmasından itibaren 30 gün içinde yenisi için başvurulduğu takdirde geçerli sayılacaktır.
  • Sırbistan'da yaşayan herkesin ve tüm iş çevrelerinin salgının yayılmaması için koruyucu tedbirleri almaları gerekmektedir.
  • Covid-19 tehdidi sürdüğü sürece ilk, orta ve yüksek öğretim kuruluşlarında öğrenime ve bu kuruluşların faaliyetlerine ara verilmeye devam edilecektir. Tüm koruyucu önlemler alınmak kaydıyla bu kuruluşların yerleşkelerinde bazı eğitim faaliyetleri düzenlenebilir.
  • Kamuya açık alanlarda ve parklarda 2 metrelik sosyal mesafe kuralına uyulması gerekmektedir.
  • Perakende ticaret faaliyeti yürütenlerin, yiyecek ve içecek hizmeti sunanların, AVM'lerde mağaza sahibi olanların COVID-19'la mücadele için tüm koruyucu önlemleri almaları, bu mekanlarda sınırlı sayıda kişinin bulundurulması, dezenfeksiyon ve koruyucu malzemelerin kullanılması gerekmektedir.
  • Salgınının gidişatına bağlı olarak tedbirler değişecektir.
  • Kişilerin toplanmasına ilişkin yasak devam etmektedir. Bu yasak ihlal edildiği taktirde, İçişleri Bakanlığı yetkilileri müdahale edecektir.

Sırbistan Hükümetinin kararlarına aşağıdaki İngilizce internet sayfalarından ulaşılabilir: 
https://www.srbija.gov.rs/vest/en/155751/all-citizens-obliged-to-adhere-to-protective-measures.php

https://www.srbija.gov.rs/vest/en/155796/appeal-to-citizens-to-adhere-to-all-prevention-precautionary-measures.php

Yayımlayan: Belgrad Ticaret Müşavirliği