Sırbistan 2021 yılı Bütçe Tasarısı, Sırbistan Meclisi Maliye, Ulusal Bütçe ve Kamu Harcamalarının Kontrolü Komisyonunda Kabul Edildi

09 Aralık 2020

Sırbistan 2021 yılı Bütçe Tasarısı, 07 Aralık 2020 tarihinde Sırbistan Meclisi Maliye, Ulusal Bütçe ve Kamu Harcamalarının Kontrolü Komisyonunda görüşülmüştür ve oybirliği ile onaylanarak Meclis gündemine sunulmuştur.

“Fiscal Council” Başkanı Pavle Petrovic tarafından, kamuda maaşların artırılmasına karşı çıkılmaktadır. Ülkenin önümüzdeki iki yıl büyümesinin %5-6 seviyesinde olması beklenirken, kamuda maaşlara yaklaşık %11 oranında zam yapılması doğru bulunmamaktadır. Devletin bunun için yaklaşık 150 milyon avro borçlanması gerektiği belirtilmekte, bu nedenle “Kamu Borcu/GSYİH” oranının %60’ı geçeceği beklenmektedir. Bunun yanında, bütçe tasarısında yer alan sağlık sektörüne yatırım harcamaları ile kamu tarafından büyük projelere ayırılan fonlar ve emekli maaşlarına yapılan zamlar olumlu karşılanmıştır.

Sırbistan Maliye Bakanı Sinisa Mali ise, bütçe tasarısında gelirlerinin 1.336 milyar RSD (2020’ye göre %3,5 artış), bütçe harcamalarının ise 1.514 milyar RSD (2020’ye göre %15 düşüş) olarak belirlendiğini, bu çerçevede bütçe açığının 178 milyar RSD seviyesinde olmasının beklendiği ve GSYİH’nın %3’üne tekabül ettiğini ifade etmiştir. Mali, IMF tarafından yapılan değerlendirmelere göre de söz konusu açığın, korona virüs krizinin neden olduğu bu yılki ciddi artışa rağmen “kamu borcu/GSYİH” oranının düşürülmesini mümkün kılan bir açık seviyesi olduğunun belirlendiğini belirtmiştir. Mali ayrıca, kamu sektörü maaşları ile emekli maaşlarına yapılacak zamların, GSYİH içindeki paylarının (kamu maaşları %10,4’ten %10’a; emekli maaşları ise %10,6’dan %10,4’e düşmüştür) da giderek azalması nedeniyle ülkenin makroekonomik göstergelerinde bir bozulmaya yol açmayacağını da vurgulamıştır. Mali son olarak, bütçe tasarısında 330 milyar RSD (GSYİH'nın % 5,5'i) tutarında sermaye yatırımı öngörüldüğünün de altını çizmiştir.

Sırbistan Merkez Bankası Başkanı Jorgovanka Tabakovic ise, 2021 yılı büyüme tahminlerinin %6 seviyesinde olduğunu, Sırbistan’ın AB ülkelerine kıyasla daha hızlı toparlanmasını beklediklerini ifade etmiştir.

Kaynak: Executive Newsletter Serbia
Yayımlayan: Belgrad Ticaret Müşavirliği