Slovenya SiChain'i başlattı

14 Ocak 2020

Blok zinciri altyapı platformu  SiChain ile Slovenya, devlet düzeyinde pilot blok zinciri  altyapısına sahip ilk AB ülkesi oldu.

SiChain teknolojisi, şirketler ve devlet kurumları için blok zinciri teknolojisinin kullanımını kolaylaştırmayı amaçlamakta olup anılan teknoloji  belge doğrulaması için de kullanılabilmektedir.

2019 yılının Aralık ayında başlatılan pilot proje, devlet, şirketler, yerel topluluklar ve araştırma ajansları tarafından blok zinciri uygulamalarını test etmek için tasarlanmıştır. Ekonomi Bakanlığı tarafından AB Komisyonu ile işbirliği içinde yürütülmekte olan projenin altyapısı blockchain firması HashNet ve telekom sağlayıcısı Telemach tarafından tasarlanmıştır.

 

Projenin teorik olarak, bu yıla yayılmış üç gelişme aşaması olacağı; ilk olarak işlem testi ve kapasite ölçümleri yapılacağı daha sonra karmaşık uygulamalar geliştiren ve ağı devlet ve uluslararası düzeylere genişleten ikinci bir aşamayı takiben üçüncü aşamada ağlar ve genel kullanım arasında bağlantılar kurulmasının beklendiği belirtilmektedir.


SiChain’in potansiyel olarak evlilik sertifikaları ve diğer belgeleri doğrulamak, öğrenci kimlik kartlarını standartlaştırmak, elektrik piyasası işlemleri ve AB içindeki hükümetler arası sözleşmeler için kullanılabilir.

AB Komisyonu projenin pilot aşaması için 10 milyon Euro ayırdığı ancak gerçek rakamın önerilen ve onaylanan projeye bağlı olduğu Telemach tarafından ifade edilmiştir.


Kaynak: STA Online

Yayımlayan: Ljubljana Ticaret Müşavirliği