BAE-Çin Ekonomi Forumu’nda 16 Mutabakat Zaptı İmzalandı

25 Temmuz 2019

Başkent Pekin’de başlayan ve her iki ülkeden 500’den fazla kamu ve özel sektör liderinin katılımıyla gerçekleşen Birleşik Arap Emirlikleri-Çin Ekonomi Forumu’nda, çeşitli alanlarda 16 mutabakat zaptı imzalandı.

“Sürdürülebilir Ortaklık, Sürdürülebilir Yatırım” teması ile düzenlenen forumda, hükümet liderleri, BAE ve Çin’deki yatırımcılar ve şirket temsilcileri arasındaki işbirliğinin arttırılması hedefleniyor.
240 siyasi lider ve iş adamının katıldığı forumda, BAE Ekonomi Bakanı Sultan bin Said el-Mansuri ve Emaar Grubu Meclis Başkanı Muhammed el-Abbar onur konuğu oldu.

Sultan bin Said el-Mansuri açılış konuşmasında, “Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nehyan’ın ziyaretleri çerçevesinde düzenlenen bu önemli ekonomi forumunda sizinle görüşmekten mutluluk duyuyorum. Bu üst düzey ziyaret, iki ülke arasındaki sürdürülebilir ortaklık yolunda atılmış bir başka önemli adım. Bu ziyaret ve yapılan anlaşmalar sayesinde iki ülke arasında yeni bir ilişki düzeyine doğru ilerleneceğinden eminiz.” dedi. Sözlerinin devamında, “Bu yıl BAE ve Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin başlatılmasının 35. yıldönümünü kutluyoruz. Bölgesel ve uluslararası konularda ortak işbirliğine yönelik başarılarımızla uluslararası bir örnekliği temsil ediyoruz.” dedi

Ekonomi Bakanı Mansuri, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, geçen yıl BAE’ye yaptığı ziyareti hatırlatarak, Çin’deki seçimi kazandıktan sonra ilk yurtdışı ziyaretini BAE’ye yaptığından kendileri için büyük bir onur kaynağı olduğunu söyledi. Açıklamasının devamında, “Bu tarihi ziyaret, enerji, yenilenebilir enerji, e-ticaret, tarım, finansal hizmetler gibi çeşitli hayati alanlarda  mutabakat anlaşmalarının imzalanmasına yol açtı. Ancak bizim açımızdan en önemlisi, iki ülkenin dostluğunu derinleştirmesi ve aradaki bağın güçlenmesini sağlaması” dedi. Mansuri, “Bu girişimler çerçevesinde, BAE ve Çin arasında, iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek yeni projeler ve fırsatların olacağına eminiz. Yaptığımız ekonomik işbirliği ilişkilerin geliştirilmesine yönelik önemli bir örnek oldu” şeklinde konuştu. 2015 yılında, ortak ekonomik işbirliğine destek çerçevesinde kurulan 10 milyar dolarlık ortak stratejik yatırım fonunun önemine dikkat çeken Mansuri, “Bu ikili çabalar ve ticari ortaklıklar mevcut çıkarlarımıza hizmet ederek, geleceğimiz için verimli bir zemin oluşturuyor” ifadesini kullandı.

Mansuri, BAE şirketleriyle gurur duyduğunu belirterek, ADNOC, Mubadala, Borouge, BAE Alüminyum Şirketi, Dnata, Ulusal Birlik Bankası, BAE Uçak Sanayi ve diğer birçok şirketin, Çin pazarındaki önemli sektörlerde başarılarından bahsetti.
“Çin’in BAE’deki, enerji, altyapı, sanayi, lojistik, toptan ve perakende ticaret, inşaat ve emlak gibi alanlardaki yatırımlarının hayati rolünü büyük bir ilgi ile değerlendiriyoruz. BAE, gösterdiği sürekli çabalar sayesinde, birçok uluslararası kalkınma ve rekabet endekslerinde lider konumuna yükseldi. Çin’deki tüm ortakları, BAE’nin gelecek vadeden bu hayati ekonomik ortamını ve çeşitli sektörlerdeki yatırım olanaklarını keşfetmeye çağırdı.

Çin Ticaret Bakanı Zhong Shan, forumda, ülkesiyle BAE arasındaki seçkin ilişkileri vurgulayarak, önümüzdeki dönemlerde ilişkileri güçlendirecek yeni fırsatlara dikkat çekti.

Forum, BAE hakkında bir filmle başladı ve “BAE’de Yatırım Yapmak” başlıklı bir panelle devam etti. Panele, Abu Dabi Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Temsilcileri, Shorouq, Dubai İhracat Şirketi, Fujairah Serbest Bölge Kurumu, Ajman Ticaret ve Sanayi Odası, RAKEZ Ekonomik Bölge İdaresi ve Uluslararası Abu Dabi Pazarı katıldı.
 
Kaynak: https://www.thenational.ae/uae/government/sheikh-mohamed-uae-and-china-creating-100-year-road-map-to-boost-alliance-1.889755

Yayınlayan: Abu Dabi Ticaret Müşavirliği