BAE, COVID-19 sonrası ekonomisini dijital olarak inşa edecek, iki aşamalı kurtarma planını açıkladı

21 Mayıs 2020

“COVID-19, hükümetlerin 'daha aktif rol' oynaması gereken bir durum yaratmıştır.” şeklinde açıklama yapan BAE Ekonomi Bakanı Sultan Al Mansoori, "Bir sonraki aşamada toparlanmayı hızlandırmak ve dijital ekonomiye yatırımları teşvik etmek için uzun vadeli bir teşvik planı görülecektir. Ve bu dijital ekonominin, en son telekom altyapısı olan ve yerel telekomun kullanıma sunulması için önemli yatırımların yapıldığı 5G civarında inşa edileceğini açıklamıştır. Bu, kurtarma planının ikinci aşamasını temsil edecektir.”

İlk aşama ise, bugüne kadar toplam 78 milyar ABD doları tutarında teşvikle özel sektörü hedeflemektedir. Bu fonların nasıl dağıtılacağına dair ayrıntılar henüz netleşmemiştir.

Bu fonlar, “ihtiyati tedbirlere bağlı kalarak” ekonominin ve işletmelerin “kademeli olarak açılması” için tahsis edilecektir. Söz konusu 78 milyar ABD dolarındaki tutar, salgından doğrudan etkilenen sektörlere ayrılacak olup KOBİ'leri destekleyecek nitelikte olacaktır.
Virüs salgını tarafından en çok etkilenen sektörler arasında turizm, havacılık, petrokimya, perakende ve gayrimenkul bulunmaktadır. Ancak, “teknoloji, internet hizmetleri, dijital eğlence, e-ticaret ve gıda” gibi sektörler de önem kazanmıştır.

İyileşmenin ikinci aşamasında, ekonomiye “uzun vadeli bir teşvik paketi” enjekte edilecek ve “iyileşmeyi hızlandırmaya, büyümeyi ilerletmeye ve zorlukları fırsata dönüştürmeye” yardımcı olacaktır.

COVID-19 sonrası dönem için ekonomik eğilimler yeni bir küresel tedarik zinciri ve yeni iş modelleri doğuracağı yönündedir.
“Yeşil ekonomi”, COVID-19 sonrası dünya için bir başka öncelikli alandır ve yenilenebilir enerji ve elektrikli otomobiller ve dairesel ekonomi gibi sektörlere destek görecektir. Üçüncü bir odak alanı “Yapay Zeka, biyoteknoloji ve genetik mühendisliği” alanındaki gelişmeleri benimseyerek gıda güvenliği olacaktır.

Şimdiye kadar, her emirlik kendi yardım ve teşvik programlarını geliştirirken, BAE Merkez Bankası toplam 70 milyar dolarlık iki parçalı bir teşvik paketi açıklamıştır.

“Özel sektörü, iş sürekliliğini ve gelecekte büyümeyi sağlamak için toparlanmayı teşvik edecek, gelecekteki istihdam becerilerini besleyecek, üretimin her aşamasında teknolojiye entegre olacak dijital ekonomi aşamasına hazırlanmaya çağırıda bulunan Al Mansoori BAE ekonomisinin krizlerin üstesinden gelme ve liderlik sağlama yeteneğini artıran güçlü temellere sahip olduğunu da vurgulamıştır.

Tarih: 12/5/2020

Kaynak: Gulf News

Yayımlayan: Abu Dabi Ticaret Müşavirliği