BAE İLK NÜKLEER ENERJI SANTRALİNİ ÇALIŞTIRIYOR

20 Şubat 2020

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) ülkenin ilk nükleer santralinin faaliyete geçmesi için onay verildi. BAE ve Arap Yarımadası’nda ilk nükleer enerji santrali olan Baraka Nükleer Enerji Santrali’nin faaliyete geçmesi için nükleer yakıt yüklemesi yapıldı.
 
Birleşik Arap Emilikleri, Arap ülkeleri arasında nükleer enerji santralini uygulamaya koyan ilk ülke oldu.

BAE nükleer sektörünü düzenlemekten sorumlu düzenleyici otorite olan Federal Nükleer Denetleme Kurumu, Abu Dabi’de düzenlediği basın toplantısı sırasında Navah Enerji Şirketi’ne, Abu Dabi Emirliği’nin el-Dafra bölgesinde bulunan Bakara tesisinin ilk birimini çalıştırma lisansı verildiğini duyurdu.Lisans kapsamında, Navah Enerji Şirketi, önümüzdeki 60 yıl içinde Baraka nükleer santralinin ilk birimini işletme yetkisine sahip oldu. İşletme ruhsatının verilmesi, Federal Nükleer Denetim Otoritesi tarafından, Navah Şirketi’nin 2015’te başvurusundan itibaren belgelerin kapsamlı bir değerlendirmesini ve sıkı kontrol önlemlerinin uygulanmasını içeren çabaların sonucu gerçekleşti.
Son beş yıldaki yoğun değerlendirme süreci, coğrafi konumunun ve demografik analize ek olarak nükleer santral tasarımının gözden geçirilmesini, ayrıca nükleer reaktörün tasarımını, soğutma ve güvenlik sistemlerini, güvenlik önlemlerini, acil durum hazırlık önlemlerini, radyoaktif atık yönetimini ve diğer teknik yönleri de kapsıyor. Kurum ayrıca, kurumsal ve işgücü açısından işletmekten ve nükleer santralde güvenlik ve emniyet standartlarını sağlamak için gerekli tüm önlemlerin alınmasını sağlamaktan sorumlu şirket olarak “Navah” şirketinin hazır olup olmadığını da gözden geçirdi.

Baraka Nükleer Enerji Santrali’ne ilişkin Ünite 1 işletme ruhsatı alınmasının ardından yapılan yakıt yüklemesi, operasyonların başlatılması ve daha sonra temiz elektrik üretimine yönelik sürecin ilk adımı oldu.
BAE’nin büyük enerji rezervleri bulunmakta ve ayrıca güneş enerjisi de dahil olmak üzere alternatif enerji kaynakları geliştirmek için büyük yatırımlar yapmaktadır.

BAE’nin ve Arap Yarımadası’nda ilk nükleer enerji santrali olan Bereket’in, 4 nükleer reaktör 5 bin 600 megavat kapasiteyle ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini sağlaması hedefleniyor.

Kaynak: WAM

Yayınlayan: Abu Dabi Ticaret Müşavirliği