Birleşik Arap Emirlikleri’nden Yabancı Yatırımcı Şirketlere Yönelik Düzenleme

24 Temmuz 2019

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum başkanlığında toplanan BAE Bakanlar Kurulu’nda alınan Karara göre, küresel yatırımcıların şirketler üzerindeki mülkiyet hakları belirli sektörler ve ekonomik faaliyetler için yüzde 100’e yükseltilecek. 

Anılan Karara göre, yenilenebilir enerji, uzay, tarım ve imalat sanayi de dahil olmak üzere, 13 sektörde toplam 122 ekonomik faaliyetin yüzde 100’e kadar yabancı mülkiyete uygun olduğu belirtildi. Söz konusu Karar ile, yatırımcılara güneş panelleri, elektrik trafoları, yeşil teknoloji ve hibrit enerji santralleri üretimi de dahil olmak üzere bir dizi ekonomik faaliyette çeşitli paylar edinme fırsatı sağlanmaktadır. Yabancı mülkiyet alanları ayrıca yatırımcıların e-ticaret taşımacılığı, tedarik zinciri, lojistik ve eczacılığa ait ürünler için soğuk hava depolama alanında kendi projelerine sahip olmalarını sağlayan nakliye ve depolamayı da içermektedir.

Bakanlar Kurulu kararında ayrıca misafirperverlik ve yemek hizmetleri, bilgi ve iletişim yer almaktadır. Aynı zamanda söz konusu Karar, profesyonel, bilimsel ve teknik faaliyetler içerdiği için biyoteknoloji, idari hizmetler, destek hizmetleri, eğitim faaliyetleri, sağlık, sanat ve eğlence ve inşaat alanlarında araştırma ve geliştirme için laboratuvarlarda da mülkiyete izin verilmesi öngörülmektedir.

BAE Devlet Haber Ajansından alınan bilgiye göre, bu faaliyetlerdeki yabancı yatırımcıların sahip olacağı oran, her bir Emirlik tarafından kendi ekonomik koşulları çerçevesinde belirlenecektir. Ancak, petrol, doğalgaz, bankacılık, ulaşım ve telekomünikasyon sektörlerinin, yabancı yatırımcılar için getirilen bu mülkiyet uygulaması kapsamında yer almamaktadır.

Söz konusu Karar ile büyüme ortamının desteklenmesi ve BAE’nin küresel arenadaki yatırım merkezi olarak konumunu yeniden teyit etmesi hedeflenmektedir.

Kaynak:https://www.thenational.ae/business/economy/uae-defines-industry-sectors-eligible-for-up-to-100-foreign-ownership-1.881898

Yayınlayan: Abu Dabi Ticaret Müşavirliği