Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyeleri Türkiye’ye Resmi Ziyarette Bulundu

17 Mart 2021

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik ve Konsey Üyeleri Šefik Džaferović (Şefik Caferoviç) ile Željko Komšić (Jelyko Komşiç), 16 Mart 2021 tarihinde Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bosna Hersek'te koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Salgınla mücadelede Devlet Başkanlığı Konseyi'nin sergilediği ortak iradeyi takdir ediyoruz. Biz de dost kara günde belli olur anlayışıyla salgının başından itibaren Bosna Hersek'in yanında olduk. İnşallah, bundan sonra da bu tavrımızı muhafaza edeceğiz. Bu vesileyle de bu seyahatin ardından 30 bin doz aşıyı da aynı şekilde Bosna Hersek'e göndereceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye olarak Bosna Hersek'in huzur ve istikrarına çok büyük önem veriyoruz. Refah ve kalkınma yönünde ortaya koyacağı her türlü gayretinde Bosna Hersek halkına destek olmaya çalışıyoruz. Bugün de Devlet Başkanlığı Konseyinin başkanı ve kıymetli üyeleriyle ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle istişare ettik. Aramızdaki ticari ve ekonomik faaliyetlerin daha da artırılması imkanlarını değerlendirdik. İkili ticaret hacmimiz, serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle 9 kattan fazla artış göstererek 2020 yılında 650 milyon dolara ulaşmıştır. Şüphesiz iki ülkenin potansiyeli bu seviyenin katbekat üzerindedir. Ticaret hacmimizi kısa zamanda 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Görüşmelerimizde bir dostluk, istikrar ve kalkınma projesi olan Saraybosna-Belgrad Otoyolu Projesi'nde gelinen aşamayı da el aldık. Bu projenin Sırbistan ayağının temelini malum 9 Ekim 2019'da hep birlikte atmıştık. Projenin Bosna Hersek boyutunu hızlandırma konusunda neler yapabileceğimizi konuştuk."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün imzalanan altyapı ve inşaat projelerindeki iş birliği protokolünün çalışmalara ivme kazandıracağını aktardı.
Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Dodik ve konsey üyeleri huzurunda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna-Hersek Hükümeti Arasında Altyapı ve İnşaat Projelerinde İşbirliği Anlaşması, Sürücü Belgelerinin Karşılıklı Olarak Tanınması ve Tebdil Edilmesi Konulu Anlaşma ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Bosna-Hersek Yabancı Yatırımları Teşvik Ajansı (FIPA) Arasında Yatırım İşbirliği Mutabakat Muhtırası imzalandı.


Kaynak: T.C. İletişim Başkanlığı Resmi Web Portalı
Yayımlayan: Saraybosna Ticaret Müşavirliği