Bosna Hersek Dolaylı Vergilendirme İdaresi Elektronik İmza Uygulamasına Başlayacak

21 Mayıs 2021

Bosna Hersek Dolaylı Vergilendirme İdaresi iş dünyasına resmi yazışmalarda klasik imzanın ve mühürün yerini alacak elektronik imza sağlamaya yetkili sertifikalı bir kurum haline geldi. Bosna Hersek için bu büyük bir reform anlamına geliyor.

İdare'den yapılan açıklamada ''Bosna Hersek'teki iş dünyasına sunulacak ilk elektronik hizmet olan yeni bilgisayarlı ulaşım sistemi (NTCS) 01.07.2021 tarihinde Bosna Hersek Gümrük Politikası Yasasının yürürlüğe girmesiyle uygulanmaya başlanacak. Böylelikle, gümrük mükellefleri ve nakliye firmaları malların geçişinde tüm belgeleri yeni bir şekilde onaylayarak ve İdare'nin bilgi sistemine sadece elektronik olarak göndererek Bosna Hersek'te ilk elektronik imza kullanıcıları olacaklar. Malların yeni elektronik nakli bu şekilde tüm aşamaları hızlandıracak, gümrük dairelerine bizzat belge ibraz edilirken oluşan bekleme sürelerini ve maliyetleri önemli derecede azaltacak'' denildi.       

Bundan sonraki adım, Dolaylı Vergilendirme İdaresi'ne yapılacak ithalat ve ihracat gümrük beyannameleri, KDV ve özel tüketim beyannamelerinin yanı sıra diğer muhtelif taleplerin başvurularının sadece elektronik imza ile doğrulanabilmesine yönelik hizmetlerin genişletilmesi olacak.

Dolaylı Vergilendirme İdaresi'nin amacının, 2022 yılında İdare tarafından verilen elektronik imza ile vergi mükelleflerinin tüm hak ve yükümlülüklerini çok daha hızlı, daha kolay ve daha ucuz şekilde gerçekleştirecekleri elektronik yöntemle tamamen kağıtsız iş yapılması olduğu belirtildi.

Kaynak: BH Business Daily
Yayımlayan: Saraybosna Ticaret Müşavirliği