Brçko Limanı'nın Modernizasyonu Yakında Başlayacak

21 Mayıs 2021

Brçko şehrinde Sava nehri üzerinde yer alan Bosna Hersek'in tek uluslararası limanının modernizasyonuna önümüzdeki ay başlanması bekleniyor. Milyon dolarlık projelerle, hem nehrin seyir kapasitesinin artması, hem de daha iyi iş yapma ve hizmetleri çeşitlendirmek mümkün olabilecek.

Liman müdürü Perica Josiç, 2017 yılında terminal 1,2 milyon KM gelir elde ederken 2020 yılında gelirlerin 620.000 KM'ye düştüğünü, pandemi nedeniyle büyük müşterilerin önceki yıllara kıyasla daha az mal sevkiyatı gerçekleştirmesi yüzünden zarara uğradıklarını açıkladı. Açıklamada devamla, bu sene gelirlerin de giderlerin de yaklaşık 2 milyon KM civarında olmasının beklendiği, en büyük sorunun pandeminin yanı sıra nehirde senede sadece 160 gün seyir yapılabilmesi olduğu, su yolunun temizlenmesi için taslak projenin yapıldığı ve bunun gerçekleştirilmesi durumunda yaklaşık seyir gün sayısının 220'ye çıkacağı, ancak bunun için Bosna Hersek Bakanlar Konseyi kararı ile Hırvatistan ve Sırbistan'ın onayının gerektiği  ifade edildi.

Modernizasyon, eski makinaların yenilenmesi, yeni vinçlerin temini, demiryolu ve yolların inşaatı, proje ve plato düzenlemelerini kapsayacak ve Brçko Distrikt bu amaçla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan 20 milyon KM borç alacak.     
*Bosna Hersek Merkez Bankası tarafından Avro'da sabit kur uygulanmakta olup resmi kur 1 Avro = 1,95583 KM seviyesindedir.

Kaynak: BH Business Daily
Yayımlayan: Saraybosna Ticaret Müşavirliği