Bosna Hersek'in 2019 Yılının İlk Dokuz Ayındaki Tarım Ürünleri İhracatının %5 Oranında Azaldığı, İthalatının İse %3 Oranında Arttığı Açıklandı

20 Kasım 2019

Bosna Hersek Dış Ticaret Odası tarafından yapılan açıklamada, ülkenin 2019 yılının ilk 9 ayında gerçekleştirdiği tarım ürünleri ihracatının 615,6 milyon KM olduğu; bunun, geçen yılın aynı dönemine nazaran %5 oranında düşük olduğu belirtildi.

Açıklamada, bahse konu sektörün ihracatının %50'sinin ayçiçek yağı, meyve ve türevleri, süt ve ürünleri, un ve unlu mamullerden oluştuğu; ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Hırvatistan, İtalya, Sırbistan, Slovenya, Avusturya ve Karadağ'ın öne çıktığı vurgulandı. Bununla birlikte, hayvan ürünleri (et, balık, süt), tahıl ve ürünleri, şeker ve ürünleri ile içecek, alkol ve sirke gibi ürünlerin ihracatında azalma olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca, ülkenin 2019 yılının Ocak-Eylül döneminde gerçekleştirdiği ithalatın, bir önceki yılın aynı dönemine göre %3 artışla 2,4 milyar KM düzeyinde gerçekleştiği; en çok ithal edilen ürünler arasında meyve, sebze ve türevleri, tütün ve tütün mamulleri, yağ, kakao, hayvan ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin yer aldığı belirtildi.

Öte yandan, bahse konu dönemde meyve ve sebze ihracatının artarak 122,4 milyon KM seviyesine ulaştığı; ihraç edilen meyveler arasında erik, elma, armut, üzüm, ahududu, çilek, kiraz ve orman meyvelerinin, sebzelerde ise patates, lahana, salatalık, domates ve biberin ön sırada yer aldığı; en çok ithal edilen meyveler arasında ise tropik meyvelerin (Türkiye, İran, Tunus ve Suudi Arabistan'dan) ve muzun (Slovenya, Ekvador ve Hollanda'dan) öne çıktığı ifade edildi.

Anılan gerçekleşmelerle tarım ürünleri sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranının %26, dış ticaret açığının ise 1,8 milyar KM olduğu bildirildi.
 
*Bosna Hersek Merkez Bankası tarafından Avro'da sabit kur uygulanmakta olup resmi kur 1 Avro=1,95583 KM seviyesindedir.
Kaynak: Bosna Hersek Dış Ticaret Odası
Yayımlayan: Saraybosna Ticaret Müşavirliği