Ticaret Bakanlığı Ana Sayfa

T.C. Ticaret Bakanlığı

Yüzüncü Yıl Logo Mustafa Kemal Atatürk Bayrak Recep Tayyip Erdoğan Resmi

Bosna Hersek'te 2020 Yılında GSYİH'de Rekor Düşüş

09 Aralık 2020

Bosna Hersek Ekonomik Planlama Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ülke ekonomisinin, 2020 yılında COVİD-19 krizinin sonucu olarak büyük bir durgunluk ile karşı karşıya kaldığı, ülkenin GSYİH'sinin reel düşüşünün yıl sonuna kadar değişmeyip %-5,2 oranında kalacağının tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, GSYİH'nin 2020 yılının ikinci çeyreğinde %-9,2 düşerek rekor kırmasından ve  üçüncü çeyrekte yerel ekonominin beklendiği gibi hafif bir iyileşme göstermesinden sonra, COVİD-19 salgınının tekrar yayılması ve Avrupa ülkelerinde „light lock-downs“ önlemlerinin alınmasının, dördüncü çeyrekte ülke ekonomisine ilave zorluk yaratacağı ifade edildi.

Açıklamada, ayrıca, pandemi sürecinde alınan önlemlerin olumsuz etkilediği sektörlerin başında, %60'ın üzerinde düşüşle turizm sektörünün, ikinci sırada ise %30'un üzerinde düşüşle taşımacılık sektörünün bulunduğu belirtildi.

Bununla birlikte, COVİD-19 salgınının yayılmasını önlemesi beklenen aşının geliştirilmesiyle, Avrupa ekonomisinin ve buna doğrudan bağlı olan Bosna Hersek ekonomisinin 2021 yılının ikinci yarısında etkin bir şekilde ayağa kalkmasının beklendiği; bu doğrultuda ülkenin 2021 yılı için gözden geçirilen ekonomik büyüme tahmininin %3,5 olarak düzeltildiği vurgulandı.
 
Kaynak: Biznisinfo.ba Haber Portalı
Yayımlayan: Saraybosna Ticaret Müşavirliği