COVID-19 Meksika Genel Durum

18 Mart 2020

Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından en son 16 Mart 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan bilgilere göre, Meksika’da toplam 82 onaylanmış COVID-19 vakası ve 171 şüpheli vaka bulunmaktadır. Hastaların %57’si erkektir ve %13’ü hastanede tedavi görmektedir.
 
Meksika Hükümeti’nin COVID-19 ile mücadelede 3 aşama için de hazırlıklı olduğu, ancak henüz Meksika dışı bağlantılı kişilerin enfekte olduğu birinci aşamanın yaşandığı, enfekte kişi sayısının yüzleri aşması ve bulaşıcılığın yurt içi kaynaklı hale dönüşmesi durumunda (muhtemelen Mart ayının sonunda) ikinci aşamaya geçilebileceği, enfekte olanların sayısının binleri bulduğu üçüncü aşamaya ise ikinci aşamadan 2-3 hafta sonra gelinebileceği açıklanmaktadır.
 
Meksika’da 5.000 kişi ve üzerinde kişinin katıldığı organizasyonların iptal edilmesi ve zorunlu olmayan kamu ve özel sektör faaliyetleri ile sosyal etkinliklerin ertelenmesi kararlaştırılmıştır. Temizlik kurallarına uyulması ve “sosyal mesafelendirme” tavsiye edilmektedir.
 
Sağlık Bakanlığı halihazırda ülkenin sınırlarının kapatılmasının söz konusu olmadığını açıklamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı öğrenciler için Paskalya tatilinin 20 Mart 2020 tarihinden itibaren başlamasının kararlaştırıldığını ve 20 Nisan 2020 tarihine kadar süreceği açıklamıştır. Jalisco, Yucatán ve Guanajuato eyaletleri anılan tatili 17 Mart -20 Nisan 2020 tarihleri arasında uygulamaktadır.
 
Özel üniversiteler ve vakıf üniversitelerinde 17 Mart 2020 tarihinden itibaren derslerin kademeli olarak durdurularak online eğitim yapılacağı açıklanmıştır. Meksika’daki ABD Büyükelçiliği, Konsolosluk hizmetlerinin 18 Mart 2020 tarihinden itibaren ikinci bir ilana kadar durdurulduğunu açıklamıştır. Meksika futbol ligi süresiz tatil edilmiştir. 20 Mart-20 Nisan 2020 tarihleri arasındaki sanat ve kültür faaliyetlerinin tarihlerinin yeniden düzenleneceği bildirilmiştir.
 
Başkent Meksika Şehri’nde zorunlu durumlar haricinde 1.000 kişinin üzerinde katılımcısı olan sosyal faaliyetler ertelenmiştir. Başkentte metro, metrobüs ve tüm toplu taşıma araçlarında daha fazla hijyen sağlanması amacıyla gerekli malzemelerin tedarik edildiği ve yaklaşık 100 milyon Meksika pesosu bütçe ayrıldığı açıklanmıştır.
 
Ayrıca Meksika’da iş dünyasından 12 önemli kuruluşu temsilen İş Koordinasyon Konseyi (CCE), 16 Mart 2020 tarihli bildiri ile halkın panik alımları yapmaktan kaçınması gerektiğini açıklamış; aileler, oteller ve restoranların tedariki için yeterince kapasite ve stokun bulunduğunu; halka, otel ve restoran sahiplerine temel gıda ve ihtiyaç malzemelerinin tedarikini taahhüt ettiklerini belirtmiştir. İş dünyasının taşımacılık ve satış noktalarına tedarik konusunda federal ve eyalet yönetimleri ile sürekli iletişim halinde olduğu, self-servis mağazalar, büyük ve özellikli ürün mağazalarının çok kanallı satış noktaları ile evlere teslimatı güçlendirecekleri açıklanmıştır.
 
Hava Yolu ve Deniz Yolu ile Seyahat
 
Interjet Havayolları uçuş kapasitelerini %40 azalttığını, Aeromexico Havayolları ise Avrupa’ya uçuşların sıklığının %40 azaltıldığını ve 17 Mart 2020- 30 Nisan 2020 tarihleri arasında Madrid uçuşlarının sayısının 17’den 7 ye, Barselona uçuşlarının sayısının 5’ten 3’e, Paris uçuşlarının sayısının 11’den 7’ye, Londra uçuşlarının sayısının 7’den 5’e ve Amsterdam uçuşlarının sayısının 7’den 5’e düşürüldüğünü duyurmuştur.
 
15 Mart 2020 tarihinde Aeromexico Havayolları’nın AM0005 sefer sayılı Meksika Şehri-Paris uçuşu ile AM0024 sefer sayılı Madrid-Meksika Şehri uçuşları iptal edilmiş ve yolcuların aynı rotadaki farklı uçuşlara dağıtılacağı duyurulmuştur.  Ayrıca Aeromexico Havayolları, 9-30 Mart 2020 tarihleri arasına alınan uçak biletlerde yalnızca tarife farkı alınarak tarih ve rota değişikliği yapılabileceğini açıklamıştır.
 
Meksika’nın ÇHC ile bağlantısını sağlayan tek havayolu şirketi olan “China Southern Airlines” ile Ocak ayında 835 yolcu (yıllık bazda %89,6 düşüş ile) seyahat etmiştir.
 
15 Mart 2020 tarihinde Meksika'ya kurvaziyer gemilerinin kabullerinin 5 hafta süresince iptal edildiği açıklanmıştır.
 
Meksika Şehri – San Salvador seferini yapmak üzere Avianca Havayolları’na ait AV431 sefer sayılı uçuş 12 Salvador vatandaşı yolcunun COVID-19 taşıması şüphesi nedeniyle, El Salvador Devlet Başkanı tarafından reddedilmiştir.
 
Guatemala 17.03.2020 tarihinden itibaren 15 gün boyunca tüm sınırlarını kapayacağını ve uluslararası tüm uçuşları askıya alacağını ilan etmiştir. Ülkeye sadece diplomatların kara yolu ile karantinaya alınma şartı ile alınacağı açıklanmıştır.
 
Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği