Meksika’da son yılların en büyük kuraklık sorunu yaşanıyor

16 Haziran 2021

Meksika basınında son haftalarda yer alan haberlerde; barajlardaki su seviyesininin depolama kapasitesinin %35,1'inde olduğu ve Morelos (%6,2), Sinaloa (%6,4) ve Querétaro (%8,2) eyaletlerinde su seviyesinin ortalamanın oldukça altında olduğu belirtilmektedir. En fazla su bulunan barajlarda ise doluluk oranı %50'nin bir miktar üzerindedir.



Ülkedeki toplam 210 barajın, ülke topraklarının %75,6’sını etkileyen kuraklıktan olumsuz etkilendiği ve barajlardaki su seviyesinin 2020 yılı seviyelerinin yaklaşık %10 altında olduğu açıklanmıştır. Kuraklıktan en fazla etkilenen eyaletler Baja California, Sonora, Chihuahua, Coahuila, Sinaloa, Durango, Nayarit, Colima ve Quintana Roo; en az etkilenen eyaletler ise Campeche, Tabasco, Yucatán ve Chiapas eyaletleridir. Michoacán eyaletinde yer alan ve ülkenin ikinci büyük gölü olan Cuitzeo Gölü yatağının ise %70'inin kuruduğu bildirilmektedir.

Meksika Şehri ve Meksika eyaletlerinde ise Ulusal Su Komisyonu (CONAGUA) son günlerde yağmurların azalmasıyla Cutzamala sisteminden su arzında kesintiye gidileceğini bildirmiştir. Meksika Vadisi olarak adlandırılan bu iki eyalette toplam depolama kapasitesinin ortalamanın %22,8 altında (%37,7 seviyesinde ve toplam 295,1 milyon metreküp) olduğu belirtilmektedir. Meksika Şehri Hükümeti Başkanı, son 30 yılın en kötü kuraklığının yaşandığını açıklamıştır. Başkentin 9 milyon sakinini besleyen suyun dörtte biri, toplam kapasitelerinin %44'ünde olan Villa Victoria gibi barajlardan gelmekte, geri kalanı ise şehir sınırları içerisindeki kuyulardan çıkarılmaktadır ancak şehrin su seviyesi de düşmektedir ve boru hattı sızıntıları su kaynaklarını tüketmektedir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynaklar: