COVID-19 Meksika Genel Durum (11)

31 Mart 2020

Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından en son 30 Mart 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan verilere göre, Meksika’da toplam 1.094 onaylanmış COVID-19 vakası ve 2.752 şüpheli vaka bulunmakta olup, hayatını kaybedenlerin sayısı 28’e yükselmiştir.

Vaka sayısının bini aşması üzerine Federal Hükümet 30.03.2020 tarihinde toplanan Genel Sağlık Konseyi’nin ardından akşam saatlerinde Federal Resmi Gazete’de yayımlanan karar ve basın aracılığıyla yapılan açıklama ile, ülke genelinde COVID-19 koronavirüs salgını kaynaklı fors majör nedeniyle “sağlık acil durumu” resmi olarak ilan edilerek, Sağlık Bakanlığı’nın ilerleyen süreçte gerekli önlemleri alacağı, kamu ve özel sektörde zorunlu faaliyetler dışındaki tüm faaliyetlerin durdurulma süresinin 30 Nisan 2020 tarihine kadar uzatıldığı ve gönüllü evde kalma ve hareketlerin kısıtlanması çağrılarına uyulması gerektiği hatırlatılmıştır.

Krizin Ekonomik Etkileri
 
PwC uluslararası danışmanlık şirketi tarafından 23-25 Mart 2020 tarihleri arasında pandeminin şirket geliri üzerindeki etkisi dikkate alınarak Meksika ve ABD’deki 55 şirketin Mali İşler Üst Yöneticileri (CFO) ile gerçekleştirilen “CFO COVID-19 Pulse Survey” adlı araştırmada; yöneticilerin %85’inin tedbir aldığı, %67’sinin maliyet kontrolüne odaklandığı ve %58’inin planlanan yatırımlarını ertelediği veya iptal ettiği ortaya çıkmıştır. Diğer stratejiler ise fabrika maliyetlerinin, sabit sermayenin, bilgi teknolojilerinin ve işgücünün değerlendirilmesi şeklimdedir. Anılan şirketlerin %80’inin olası bir küresel ekonomik resesyondan, %48’inin tüketici güvenindeki azalmadan, %48’inin finansal etkilerden, %42’sinin krizin işgücüne etkilerinden ve üretkenlikteki düşüşten endişe ettikleri; %56’sının devletin çalışanların şirketlere mali yükünün hafifletilmesi için önlem alması gerektiğini düşündüğü, %16’sının ilerleyen aylarda işçi çıkarılmasını, %13’ünün ise şirket birleşme ve satın almalarını bir seçenek olarak değerlendirdiği belirtilmiştir.

Dış Ticaret

Ulusal İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü (INEGI) verilerine göre, 2020 yılının Şubat ayında Meksika’nın ihracatı yıllık bazda %0,6 oranında artmış, ithalatı ise %3,9 oranında azalmıştır. Ülke ihracatının %4,8’ini oluşturan petrol sektöründe yıllık bazda ihracat %32 gerilerken, petrol dışı sektörlerde ihracat %3,1 artmıştır. İmalat sanayi ihracatındaki %3,2’lik ve tarım ihracatındaki %2,8’lik artış dikkat çekmektedir. Anılan dönemde ithalatta ise sermaye malı ithalatının yıllık bazda %11,1 ve ara malı ithalatının %3,7 oranında azaldığı; tüketim malı ithalatının ise %0,4 oranında arttığı görülmektedir. Şubat ayında Meksika’nın dış ticaret fazlası 2,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Sektör bazında Meksika’nın dış ticareti değerlendirildiğinde ise, INEGI tarafından en son yayınlanan Ocak 2020 verilerine göre Meksika’nın ihracatının en fazla azaldığı sektörler ulaştırma ve iletişim ekipmanları (%17,1), metal ev eşyaları (%11,2), makine ve ekipman (%8,1) ile tekstil, hazır giyim ve deri (%5,6) sektörleri olup; ihracatı en fazla artan sektörler ahşap (%17,6), çelik (%13,1), otomotiv (%9,5) ile gıda, içecek ve tütün (%8,7) olmuştur. Anılan dönemde Meksika’nın ithalatının en fazla azaldığı sektörler tarım ve hayvancılık makine ve ekipmanları (%17,6), çelik (%12,7), kağıt ve matbaa (%9,9) ile maden metalürji (%8,9) sektörleri olup; ithalatı en fazla artan sektörler gıda, içecek ve tütün (%10,2), kimya (%4,7), ahşap (%1,2) ile metal ev eşyaları (%0,7) sektörleridir.

Şubat ayında ise makine ve ekipman (%6,9), plastik ve kauçuk ürünleri (%4,6), gıda, içecek ve tütün (%3,9) ile otomotiv (%3,4) ihracatının en yüksek artış kaydedilen sektörler olduğu; ABD’ye otomotiv ihracatında %6,6 artış kaydedilirken diğer ülkelere otomotiv ihracatının %1,3 oranında azaldığı tahmin edilmektedir. Genel olarak koronavirüsün etkilerinin yanı sıra; Meksika pesosunun ABD doları karşısındaki değer kaybı, petrol fiyatlarındaki düşüş, ABD-Çin arasındaki ticaret savaşları ve yeni NAFTA’nın onay süreci gibi faktörlerin dış ticaret verilerini etkilemiş olabileceği tahmin edilmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2020 yılı Ocak-Şubat dönemi Genel Ticaret Sistemine göre dış ticaret istatistikleri çerçevesinde; anılan dönemde Meksika’ya ihracatımız yıllık bazda %2,3 artışla yaklaşık 100,8 milyon dolar, Meksika’dan ithalatımız ise %86,6 artışla yaklaşık 150,2 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği