COVID-19 Meksika Genel Durum (15)

11 Nisan 2020

10.04.2020 tarihi itibarıyla Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Covid-19 salgını nedeniyle enfekte vaka sayısı 3.844, ölü sayısı 233 ve şüpheli vaka sayısı 10.300’dür.

Meksika Devlet Başkanı, 10.04.2020 tarihinde ABD Başkanı ile görüşerek, Meksika’daki ABB şirketlerinin ülkedeki ucuz işgücünden faydalanarak medikal cihaz ve malzeme üretip ABD’ye ihraç ettiklerini, koronavirüs hastalarının tedavisi amacıyla Meksika’nın 10.000 adet solunum cihazı ve 10.000 adet monitör ihtiyacının karşılanmasını talep etmiştir. Ayrıca Çin Devlet Başkanı ile görüşerek ilave ihtiyaç olması halinde yeniden Çin’den medikal ekipman ve malzeme alınacağını belirtmiştir. Ayrıca ülkede çıkarılan ham petrolün işlenmesi için rafinerilerin iyileştirilmesi ve inşasına devam edileceğini, ancak gelecek nesiller için alternatif enerji kaynaklarının da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Basında yer alan haberlere göre Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı (SADER), Bira ve Malt Sanayi Odası’na gönderdiği bir mektupla sağlık önlemlerinin alınması koşuluyla arpaya dayalı üretimin ve dağıtımın devam edilmesini, hammadde ve ürün temininde yerli ürünlere öncelik verilmesini istemiştir.

Federal Resmi Gazete'de yayınlanan 03.04.2020 tarihli Anlaşma ile Meksika'da Sağlık Bakanlıkları, Milli Savunma Bakanlığı, Donanma, Refah için Sağlık Enstitüsü, Meksika Sosyal Güvenlik Kurumu, Kamu Çalışanları Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Kurumu kendi yetki alanları ve mevcut kaynaklarına göre yasal hükümler çerçevesinde sağlık acil durumu ile mücadele için gerekli mal ve hizmet, ilaç, medikal ekipman, teşhis aracı, reaktif, cerrahi ve iyileştirici malzeme ve hijyenik ürünleri doğrudan satın alma ve gerektiğinde ithal etme yetkisine sahip birimler olarak belirlenmiştir. Sağlık Risklerine Karşı Koruma Federal Komisyonu (COFEPRIS)'nun, söz konusu mal ve hizmetlerin alımının mümkün olan en kısa sürede ve kalite ve güvenlik koşulları altında gerçekleştirilmesini teminen, yetkilendirilmiş birimlere derhal ve süratle tavsiye sağlayacağı belirtilmektedir.

30.03.2020 tarihli Federal Resmi Gazete’de yayımlanan Anlaşma ile tarım ve balıkçılık sektöründeki üreticilere Nisan ayı içerisinde benzin ve dizel yakıtlara %36,76 ila %45,96 oranında vergi teşviği sağlanacağı açıklanmıştır.

Banco Base Finans Grubu, Meksika ekonomisinin koronavirüsün yarattığı belirsizlik, tüketimdeki yavaşlama ve ABD ekonomisindeki düşüş nedeniyle %5-10 arasında küçüleceğini tahmin etmektedir.

Federal Elektrik Komisyonu (CFE) Yöneticisi manuel Bartlett sağlık acil durumu nedeniyle elektrik faturalarının ödenmemesi durumunda affının söz konusu olmadığını; hastane, ev ve zorunlu yerlere elektrik arzının devamı, 90.000 çalışanın maaşının ödenmesi ve elektrik enerjisi üretimi için yakıt alınması gerektiğini bildirmiştir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği