COVID-19 Meksika Genel Durum (16)

14 Nisan 2020

12.04.2020 tarihi itibarıyla Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Covid-19 salgını nedeniyle enfekte vaka sayısı 4.661, ölü sayısı 296, şüpheli vaka sayısı 8.697 ve test edilen kişi sayısı 36.594’tür. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin %58’i erkek olup; %19’u başkent Meksika Şehri’nde, %8’i Sinaloa, %7,4’ü Baja California, %7,4’ü Meksika, %6,8’i Puebla ve %6,4’ü Quintana Roo eyaletlerinde bildirilmiştir.

Meksika Devlet Başkanı tarafından 13.04.2020 tarihinde yapılan açıklamada, Hospital Ángeles, ABC ve Grupo Dalinde başta olmak üzere toplamda 127 özel hastane ile imzalanan anlaşma çerçevesinde, 23 Nisan-23 Mayıs 2020 tarihleri arasında bu hastanelerin yatak kapasitelerinin yarısının (3.200 yatağın) Covid-19 hastalarının tedavisine ayrılacağı ve anılan sebeple tedavi görenlerin ilave ücret ödemeyeceği belirtilmiştir.

ÇHC'den, koronavirüs sağlık acil durumuyla mücadele için satın alınan 10 tonluk tıbbi malzeme sevkiyatının ikincisinin 11.04.2020 tarihinde Meksika’ya ulaştığı bildirilmiştir. Bu kapsamda sağlık personelinin ihtiyacının karşılanması amacıyla Çin’den 1,9 milyon adet tek kullanımlık maske ve 800.000 adet KN95 tipi maske getirildiği ve önümüzdeki 2 ay içerisinde haftada 2-3 kez uçakla Çin’den gerekli medikal malzemelerin (solunum cihazları, yüz siperliği, önlük, eldiven ve daha fazla yük maskesinin) getirileceği açıklanmıştır.

Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz hafta Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı (SADER) tarafından Bira ve Malt Sanayi Odası’na gönderilen ve arpaya dayalı üretime devam edilmesinin talep edildiği mektubun yanlışlıkla gönderildiğini ve bira üretiminin zorunlu faaliyetlerden biri olmaması sebebiyle yapılan yanlışlığın düzeltileceğini bildirmiştir.

Federal Elektrik Komisyonu (CFE), önümüzdeki aylarda 8 milyar ABD doları değerinde yatırım planlandığını açıklamıştır.

Meksika Şehri eyaletindeki 12 belediye tarafından pandemiden etkilenen dezavantajlı kesime Liconsa sistemi kapsamında 350 pesoluk kuponlar dağıtılacağı ve bu kuponlar ile bakkallardan, pazarlardan ve mikro işletmelerden gıda alışverişi yapılabileceği duyurulmuştur.

Cancun Uluslararası Havaalanı yönetimi uçuşlardaki %80 azalma nedeniyle Terminal 2’nin 11.04.2020 tarihi itibarıyla kapatıldığını duyurmuştur.

Krizin Ekonomik Etkileri

Dünya Bankası, Meksika ekonomisinin 2020 yılında %6 oranında küçüleceğini ve 2021 yılında %2,5 büyüme ile toparlanacağını; Latin Amerika bölgesinin ise bu yıl %4,6 küçülerek 2021 yılında %2,6’lık büyüme ile toparlanacağını tahmin etmiştir. Meksika, bölgede Granada (-%7,3), Saint Lucia (-%7,2) ve Ekvator (-%6) ile birlikte koronavirüs sebebiyle ekonomisi en fazla etkilenecek dört ülke arasında gösterilmiştir.

UBS Bankası, Meksika ekonomisinin 2020 yılının ikinci çeyreğinde tüketimdeki azalma ve işsizlikteki artış nedeniyle yıllık bazda %13 oranında, 2020 yılı genelinde ise %7,6 küçüleceğini tahmin etmiştir. ABD ekonomisindeki kötü gidişat, işçi dövizlerindeki azalma ve Meksika’da alınan ekonomik tedbirlerin yetersizliği, tahminlere etki etmiştir. Ülkede işsizliğin 1994 yılından bu yana kaydedilen seviyenin (%7,6) de üstünde gerçekleşeceği, brüt sabit yatırımların ise %20 azalacağı tahmin edilmektedir.

Meksika Sosyal Güvenlik Kurumu (IMSS), Mart ayında kayıtlı istihdamın Şubat ayına kıyasla %0,6 oranında (130.593 kişi) azaldığını, yılın ilk çeyreğinde 61.501 istihdam yaratıldığını ve anılan rakamın 2009 yılından bu yana en düşük seviyede ve geçtiğimiz yıla kıyasla 4 kat düşük olduğunu açıklamıştır. 31.03.2020 tarihi itibarıyla kayıtlı istihdam 20.482.943 kişidir.

Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Başkanı, Meksika’da istihdamın %72’sini ve GSYİH’nin %52’sini oluşturan mikro, küçük ve orta ölçekli şirketlerin, likiditenin ve istihdamın korunması amacıyla vergi kolaylıkları ile desteklenmesi gerektiğini ve açıklanan önlemlerin pek çok ülkenin gerisinde olduğunu ifade etmiştir.

Ulusal Turizm İş Konseyi Başkanı, kriz nedeniyle ülke genelindeki otellerin doluluk oranının %9’a gerilediğini, Federal Hükümet’ten vergi ödeme süresinin uzatılması konusunda destek talep edildiğini belirtmiştir. Turizm Bakanlığı ise, pandemi sonrasında 300 milyon Meksika pesosu (yaklaşık 13 milyon ABD doları) değerindeki yatırım ve dış temsilcilikler, Meksika Turizm Bakanlıkları Birliği (ASETUR), Meksika Ulusal Ticaret Odaları Konfederasyonu (CONCANACO) ve Ulusal Turizm İş Konseyi (CNET) işbirliği ile VisitMexico platformu üzerinden tanıtım faaliyetlerine ağırlık verileceğini, sırayla üç aşamada "See you soon", "The journey is within us" ve "Mexico needs you" sloganlarının kullanılacağını duyurmuştur.

Ulusal Restoranlar ve Çeşnili Gıda Sanayi Odası (CANIRAC), ülkedeki restoranların yalnızca %5’inin kriz öncesinde eve teslimat altyapısının mevcut olduğunu açıklamıştır. Ülke genelinde gıda ve içecek hizmeti sunan 635.000 işletme bulunmakta olup, sektörde toplam 2,1 milyon kişiye istihdam sağlanmaktadır.

Invent Capital fonu tarafından yapılan ve pandeminin mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler (MSMEs) üzerindeki etkisinin araştırıldığı bir çalışmada, Meksika’daki girişimcilerin %94’ü yaşanan sağlık krizinin şirketlerine etki edeceğini, %45’i ise ciddi veya çok ciddi etkilerinin olacağını belirtmiştir. Şirketlerin %63’ü 1 ay içerisinde görünümün daha da kötüleşmesini beklerken; %20’si iyileşeceğini düşünmektedir.

Hem Atantik hem de Pasifik Okyanuslarına kıyısı olan Meksika’nın en büyük limanı olan Manzanillo Limanı yetkilileri Mart ayının sonunda işlem hacminin, ülkenin üçüncü en önemli ticaret ortağı olan Çin ile ticaretindeki aksamalar nedeniyle %45 oranında azaldığını, aynı dönemde konteynerli yük işlem hacminde %30 azalma yaşandığını ifade etmiştir.
 
Otomotiv Sektörü

Ulusal İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü (INEGI), Mart ayında, Meksika'da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %24,6 azalışla toplam 261.805 adet hafif araç üretildiğini ve anılan üretimin 11 yıldır görülen en düşük rakam olduğunu açıklamıştır. Yılın ilk çeyreğinde 908.393 adet aracın montajı yapılmış, bu rakam da önceki yılın aynı dönemine kıyasla %8,6 azalmıştır. Koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirler kapsamında ülke genelindeki otomotiv tesislerinin geçici süreyle kapatılması ihracatı da etkilemiş ve Mart ayında Meksika’nın motorlu taşıt ihracatı %11,9 oranında azalarak son 4 yıldır en düşük seviyeye (285.775 adet) gerilemiştir.

Ulusal Otobüs, Kamyon ve Traktör-Kamyon Üreticileri Birliği (ANPACT), Mart ayında ağır vasıta satışlarının önceki yılın aynı dönemine kıyasla %46,8 azalarak 2.089 adet olarak gerçekleştiğini bildirmiştir. Satışlardaki düşüşün Temmuz 2019’dan bu yana devam ettiği ve anılan rakamın son 10 yıldır ilk çeyrekte kaydedilen en düşük satış rakamı olduğu açıklanmıştır.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği