COVID-19 Meksika Genel Durum (2)

19 Mart 2020

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un, 17.03.2020 akşam saatlerinde Kabine üyeleri ile Ulusal Saray’da gerçekleştirdiği ve iki saatten fazla süren basına kapalı toplantıda; koronavirüsün ekonomik etkileri değerlendirildi. Söz konusu toplantıda sosyal destekler, yaşlı nüfus için emeklilik fonları, engelli çocuklar gibi konuların yanı sıra, Ekonomi Bakanlığı bünyesinde konunun derinlemesine analizi için bir ekip kurulmasının görüşüldüğü bildirilmiştir.

Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından en son 17 Mart 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan bilgilere göre, Meksika’da toplam 93 onaylanmış COVID-19 vakası ve 206 şüpheli vaka bulunmaktadır. Hastaların %61’i erkektir, %14’ü hastanede tedavi görmektedir ve yaş aralığı 18-44 yaş arasında değişmekle birlikte ortalama yaş 44’tür. İyileşenlerin oranı %3’tür.
 
Sağlık Koruma ve Geliştirme Müsteşarı Hugo López-Gatell, ülkenin virüs yayılımında birinci kademede olduğunu; vakaların İtalya, İspanya ve ABD gibi ülkelere seyahat eden kişiler olduğunu ancak Covid-19’un yayılımını engellemek amacı ile bazı faaliyetlerin ikinci kademede imiş gibi kısıtlanmaya başladığını açıklamıştır. Yerel halk arasında virüsün yayılımı anlamına gelen ikinci kademeye 15 gün içerisinde girilebileceği ve salgının ÇHC’de olduğu gibi toplam 12 hafta ülkede kalmasının beklendiği belirtilmiştir. Yetkili, ülke sınırlarının kapatılması için bu aşamada herhangi bir bilimsel kanıt olmadığını ve söz konusu uygulamanın salgını geciktirmeye net etkisinin olmayacağı gibi Meksika ekonomisine zarar verebileceğini açıklamıştır.

Sağlık Bakanlığı, ÇHC örneğinden yola çıkarak üçüncü aşamada 250binden fazla kişinin enfekte olmasının beklendiğini, bunların %6’sının ise durumu kritik vakalar olabileceğini açıklamıştır. Anılan hesaplamaya göre, tedarik edilmesi gerekecek malzemelerin miktarı belirlenmektedir.

Federal Hükümet, medikal ekipman, laboratuvar ekipmanı, el yıkama ve dezenfektan malzemeleri ile havalandırma desteği tedariki için 3,5 milyar peso (yaklaşık 170 milyon dolar) bütçe ayrıldığını, teknik ve bilimsel verilere göre ikinci faza geçilebileceğini açıklamıştır.

Meksika Şehri (21), Nuevo León (13), Meksika Eyaleti (9), Querétaro (7), Yucatán (4) ve Quintana Roo (4), Meksika’da koronavirüsün en fazla görüldüğü eyaletlerdir. Tamaulipas, Durango, Sinaloa, San Luis Potosí, Puebla, Jalisco, Guanajuato, Aguascalientes, Guerrero, Chiapas ve Oaxaca eyaletlerinde de vakalar tespit edilmiştir.

Ülkedeki büyük şirketler ve bazı küçük işletmeler, hafta sonundan itibaren ofis, fabrika ve iş yerlerinde %50 daha az personel ile ve/veya evden çalışmaya başlamıştır. İmalat sanayi ise hijyen kurallarına özen göstererek faaliyetlerine devam etmektedir.

İş Koordinasyon Konseyi (CCE)’ndan COVID-19’a Karşı Meksikalı İşletmelere Tavsiyeler (17.03.2020)
 
Meksika’da iş dünyasını temsil eden İş Koordinasyon Konseyi (CCE), 17.03.2020 tarihinde işletmelere aşağıda özetlenen 8 maddeden oluşan tedbir tavsiyeleri yayınlamıştır:

  1. Etkinliklerin, konferansların, forumların ve eğitimlerin askıya alınması
  2. Günlük toplantılar için öneriler
  3. Çalışanlar ve ziyaretçiler için önlemler
  4. Tesislerde hijyen ve önleyici görevlerin güçlendirilmesi
  5. Yurt dışına seyahatlerin iptali
  6. Semptom gösterme durumunda yapılması gerekenler
  7. Hasta çalışanların izole edilmesi
  8. Esnek ve uzaktan çalışma 
Ayrıca ilgili belgede işletmelerin fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için beklenmedik durumlara karşı süreçlerini planlaması tavsiye edilmektedir.
 
Birleşik Meksika Devletleri Sanayi Odaları Konfederasyonu (CONCAMIN)’ndan COVID-19 Krizine Karşı Sanayi İşletmelerine Öneriler (17.03.2020)
 
CONCAMIN tarafından 17.03.2020 tarihinde yayınlanan “Meksika Endüstrisi; Korona Virüsünün Neden Olduğu Krizle Karşı Karşıya” adlı belgede krizden en fazla etkilenen sektörlerin sırayla otomotiv, elektrikli ekipman, elektronik cihaz ve bileşenleri, bilgisayar donanımları ve bileşenleri, tekstil ve hazır giyim, kimya, ilaç, metal ürünler, makine ile ekipman olduğu açıklanmıştır.
 
Herhangi bir önlem alınmaz ve ekonomik canlandırma programı açıklanmaz ise 2020 yılında sanayinin %3,5 daralmasının beklendiği belirtilerek; ülkenin karşı karşıya olduğu durum ile mücadelede alınması önerilen tedbirler aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:
  • Maliye politikası önlemleri
  • Hızlandırılmış varlık amortismanı
  • Eyaletler ile bordro vergisinin azaltılmasının görüşülmesi
  • İşçi ödeneklerinin %100 vergiden düşülebilmesi
  • Tüm mali baskı ölçülerine son verilmesi
  • Para politikası önlemleri
  • Ekonomide likidite garantisi ve faiz oranlarının düşürülmesi
  • Stratejik sektörlere Kalkınma Bankası finansmanında artış
  • Düzenleme
  • İlaç sanayinin gelişmesini engelleyen süreçlerin sonlandırılması
  • Kamu yatırımları
  • %100 ulusal içerikli inşaat yatırım programı
  • Enerji altyapısının en az %50 yerli olması
  • Kamu harcamaları
  • Tedarikçilere zamanında ödeme
  • Devlet tüketiminin %100 ulusal varlıklardan yapılması
  • Yiyecek ve içeceklere uygulanacak etiket düzenlemesinin en az 3 yıl ertelenmesi 

Anılan önlemler sayesinde dünyada oluşması muhtemel bir ekonomik durgunluğun etkilerinin azaltılmasının ve Meksika’da istihdamın sürdürülmesinin sağlanacağı açıklanmıştır.
 
Ulusal Dönüşüm Sanayisi Odası (CANACINTRA) Hükümete Koronavirüs Salgını Karşısında Harekete Geçilmesini Tavsiye Etti (17.03.2020)
 
Ulusal Dönüşüm Sanayisi Odası (CANACINTRA) Başkanı Enoch Castellanos, dünyanın karşı karşıya olduğu salgın için acil ve ortak önlemler alınmamasının bir seçenek olmadığını açıklamıştır.

Castellanos 17.03.2020 tarihli açıklamasında, pek çok ülkede virüsün yayılmasını durdurmak için somut eylemler uygulamaya geçirildiğini ancak anılan eylemlerin Meksika’da uygulanmadığını ve muhtemel etkilerin hafife alınmasının insanların endişelerini gidermeyeceğini belirtirken; panik durumunun yaratılmamasını ancak krizin ülkeyi ele geçirmesine engel olunmasını talep etmiştir.

Sanayi olarak ekonomik faaliyetlerin sürdürülmesi için gerekli protokollerin yürütüldüğü belirtilirken, Federal Hükümete ulusal bir ekonomik ve sosyal acil durum anlaşmasının tesis edilmesi çağrısında bulunulmuştur. Yetkili, önceliğin nüfusun sağlığı ve refahı olması gerektiği konusunda uyarıda bulunurken, üretimin ve ekonomik kapasitenin korunması için çaba gösterilmesi ve hepsinin ötesinde Meksikalılar’ın sağlığını tehlikeye sokan söz konusu acil durum ile mücadele edilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Meksika Cumhuriyeti İşverenler Konfederasyonu (COPARMEX) Genel Sağlık Konseyi’ni Toplantıya Çağırdı (17.03.2020)

Meksika Cumhuriyeti İşverenler Konfederasyonu (COPARMEX), 17.03.2020 tarihinde 160’tan fazla ülkede toplamda 187.000 kişinin enfekte olduğu ve 7.495 kişinin ölümüne neden olan COVID-19 salgınına karşı virüsün ilerlemesinin durdurulması ve hasarın sınırlandırılması için yetkililerin acilen önlem alması gerektiğini açıklamıştır.
 
Hastalığın kontrol altına alınabilmesi ve hafifletilmesinin, büyük ölçüde sağlık otoritelerinin kamu ve özel sektör ile sosyal aktiviteleri açık yönlendirmeler ile koordine etmesine bağlı olduğu belirtilmiştir.

COPARMEX Başkanı, Meksika Birleşik Devletleri Siyasi Anayasası’nın 73’üncü maddesinin 14’üncü bölümündeki hükümlere dayanarak, Genel Sağlık Konseyi’nin Devlet Başkanı başkanlığında toplanmasının gerekli olduğunu açıklamıştır. Anılan Konsey, tüm sektörlerin temsilcilerini bir araya getirmekle birlikte; konu hakkında genel ve zorunlu hükümleri belirleyen ve sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini sağlayan, federal ve eyaletler arasında destek ve koordinasyonu temin eden bir sağlık otoritesidir.

Toplu etkinliklerin iptal edilmesinde ve önlemlerin eyalet düzeyinde uygulanmasında zıtlıklar olması nedeniyle, COVID-19’un yayılmasını durdurmaya yönelik tedbir ve müdahale eksiklikleri karşısında Guanajuato, Jalisco ve Yucatán gibi eyaletlerin ilave önlemler aldığını belirten Başkan; kamu, özel sektör ve sosyal seviyede koordinasyonun önemine dikkat çekmiştir. Salgının ilerlemesi karşısında diğer ülkelerde meydana gelen senaryoların yeterli ve uygun tedbirler alınmaması durumunda yaşanabileceği; finansal kaynak yetersizliğine ek olarak altyapı, personel ve yeterli medikal ekipman bulunmaması durumunda sorunun büyüyebileceği, bu nedenle tüm sektörlerin katılımı ile teknik ve mantıksal kararların alınması gerektiği, Genel Sağlık Konseyi’nde uzmanlar tarafından teknik önlemlerin alınabileceği ve ülke olarak ileri aşamalara hazırlıklı olunmasının önemi vurgulanmıştır.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği