COVID-19 Meksika Genel Durum (8)

27 Mart 2020

Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından en son 25 Mart 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan bilgilere göre, Meksika’da toplam 475 onaylanmış COVID-19 vakası ve 1.656 şüpheli vaka bulunmakta olup, hayatını kaybedenlerin sayısı 6’dır. Hastaların %60’ı erkektir, %10’u hastanede tedavi görmektedir.

Ayrıca hastaların %74’ünün yurt dışı bağlantılı, %23’ünün yurt dışı bağlantılı kişiler ile temas ve %3’ünün bilinen yurt dışı teması olmayan hastalardan oluştuğu açıklanmıştır. Enfeksiyon riskinin en yüksek olduğu bölgeler; Meksika Şehri ve Meksika eyaletlerinden oluşan “Meksika Vadisi” bölgesi, Guadalajara ve Monterrey şehirleridir.

Sağlık Koruma ve Geliştirme Müsteşarı, 26.03.2020 tarihinden itibaren COVID-19 salgınının önlenmesi amacıyla Federal Hükümette zaruri olmayan tüm faaliyetlerin durdurulacağını; çalışmaya devam edecek kişilere birim yöneticilerinin karar vereceğini; sağlık, enerji, güvenlik ve temizlik hizmetleri gibi zorunluluk arz eden alanlarda ise faaliyetlerin devam edeceğini açıklamıştır.
 
Müsteşar, COVID-19 salgınının 2020 yılı Eylül-Ekim ayına kadar sürmesinin ve Ağustos ayında zirveye ulaşmasının beklendiğini, ayrıca halihazırda yeterli doğruluk oranı sağlanamadığından hızlı tanı kiti kullanımının gerekli görülmediğini belirtmiştir.
 
Meksika Devlet Başkanı, ülkede yaşanan sağlık acil durumu sebebiyle Kabine’yi 1 ay içerisinde üçüncü kez toplayarak, ilgili birimlerden acil durum koordinasyonunun ve mücadele çabalarının artırılmasını talep etmiştir. Toplantıda rafinerilerin verimliliğin artırılması, elektrik üretiminin ve gıda güvenliğinin garanti altına alınması, devlet desteklerine öncelik verilmesi ve halkın güvenliğinin sağlanması konuları ele alınmıştır.

Hükümet, COVID-19 sağlık acil durumu karşısında ekonominin güçlendirilmesini teminen, 100 günlük temel gıda stokunun sağlanması, 32 eyalette tıbbi tedavi için gerekli kaynakların sağlanması, engelli çocuklara devlet yardımının 2 ay öne çekilmesi, küçük işletmelere ve kayıt dışı ekonomiye 1 milyon kredi temini, mısır üreticilerine fiyat garantisi verilmesi ve ABD’ye şeker ihracat kotasının artırılmasını içeren adımların atıldığını açıklamıştır.

Ulusal Bankacılık ve Değerler Komisyonu (CNBV), virüs salgını dolayısıyla ortaya çıkan yeni ekonomik durum karşısında finansal sistem ile eşgüdümlü olarak mevcut kredilerini ödemekte zorluk çeken kişilere ödemelerinin 4 taksite bölünmesi ve gerekli durumlarda 2 ay ek süre verilmesi uygulamasının başladığını duyurmuştur. Anılan uygulama ev kredisi, kısa ve uzun vadeli krediler, otomobil kredisi, bireysel kredi, maaş kredisi, kredi kartı, mikro kredi ve ticari kredileri kapsamaktadır. 

Krizin Ekonomik Etkisi

Kredi derecelendirme kurumu Moody’s tarafından, Meksika ekonomisinin 2020 yılının ilk çeyreğinde %5,2 ve 2020 yılı genelinde %3,7 daralacağı, 2021 yılında ise %5 büyüyeceği öngörülmüştür. Koronavirüsün yanı sıra ABD ekonomisine bağımlılığın ve ülke GSYİH’sinin %16’sını oluşturan turizm sektöründeki daralmanın anılan daralmada etkili olacağı belirtilmiştir.

Eyaletler

Meksika Şehri yönetimi COVID-19 salgını karşısında “Sosyal Kalkınma Fonu” adı altında 500 milyon Meksika pesosu (yaklaşık 21,7 milyon dolar) kaynağın 10.000 pesoluk kredilerle mikro-girişimlere ilk 4 ay ödemesiz ve %0 faizli olarak 30.03.2020 tarihinden itibaren sağlanması, 600bin aileye her ay çocuk başına verilen 300 pesoluk desteğe ilave olarak 500 peso okul yardımı verilmesi, memleketlerine dönmek isteyen zanaatkar ve yerlilere 1.500 peso finansal destek verilmesinde kullanılacağını açıklamıştır. Söz konusu fon, sosyal güvencesi olmayan 6bin yaşlıya ilaç ve doktor hizmetinin evlerinde sağlanmasını da kapsamaktadır. Ülkedeki toplam 4,5 milyon mikro, küçük ve orta ölçekli işletmenin kayıtlı istihdamın %78’ini sağladığı bilinmektedir.

Meksika Eyaleti yönetimi, COVID-19 salgını karşısında aile ekonomisinin ve çeşitli sektörlerin canlandırılması amacıyla 2,9 milyar Meksika pesosu (yaklaşık 126 milyon dolar) kaynak ayrılacağını açıklamıştır. Anılan kaynağın, günlük kazançla geçinen halka gıda yardımı ve ekonomik yardımları; tarım sektörüne malzeme ve gübre desteği; mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere maaş desteği ve inşaat sektörü desteklerinde kullanılacağı açıklanmıştır. 

Nuevo Leon eyaleti sağlık yetkilileri, eyaletin 15.000 adet COVID-19 tanı kitine sahip olduğunu, eyalet sağlık birimleri ve özel hastanelerinde ise 30.000 adet tanı kitinin bulunduğunu açıklamıştır.

Guanajuato eyaletinde bir adet hastanenin COVID-19 vakalarının bakımına tahsis edileceği, mevcut bir hastanenin gerekli ekipman ve uzman ekiple donatılacağı ve söz konusu birimin ülke genelinde yalnızca bu alanda faaliyet gösteren ilk hastane olacağı ifade edilmiştir.

Şirketler

Alkollü içecek üreticisi Bacardi şirketi, Meksika’da koronavirüsle mücadele önlemleri kapsamında geçici bir süreyle içki üretimini askıya alacağını ve 20bin litre kapasite ile dezenfektan jel üretimine başladığını açıklamıştır. Üretimin yaklaşık 8bin litresinin belirlenen yerel topluluklara bağışlanacağı belirtilmiştir.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında sinema salonları zincirleri Cinemex ve Cinepolis ülke genelinde tüm salonlarını geçici bir süre kapattıklarını ilan etmiştir.  Cinemex’in 104 şehirde 351 şubesi, Cinepolis’in ise 99 şehirde 652 şubesi bulunmaktadır.

Hükümetten Talepler

Birleşik Meksika Devletleri Sanayi Odaları Konfederasyonu (CONCAMIN), 25 Mart 2020 tarihli basın bildirisinde; Ekonomi Bakanlığı’nın yeni NAFTA’nın 1 Haziran 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi için çalışmalar yapıldığını açıklamasının ardından, çekincelerini ortaya koyarak belirlenen tarihin ülkenin içerisinde bulunduğu COVID-19 salgını, tedarik zincirinin aksaması, sanayi tarafından resmi Anlaşma metninin detaylarının henüz bilinmemesi, süreç ve kurallardaki değişikliklere uyumun zaman alması gibi nedenlerle belirlenen tarihin gerçekçi olmadığını belirtmiştir. Bu bağlamda CONCAMIN, Hükümet’i Anlaşma’nın muhtemel sonuçlarını ve Meksika otomotiv sanayine etkilerini değerlendirmeye davet etmiştir. Söz konusu Anlaşma’nın yürürlüğe girmesinin ertelenmesi, ABD’li ve Kanadalı üreticiler tarafından da talep edilmektedir.

Tatil ve Turizm Kompleksleri Derneği (ACOTUR), turizm ve iş dünyasına mevcut sağlık krizi karşısında çalışanlar ile dayanışma içerisinde olma çağrısında bulunmuştur. İstihdamın sürdürülmesi için bölgesel vergi indirimlerinin ve desteklerin takdir edildiği, ancak ödemelerin ertelenmemesi ve ek destekler açıklanmaması durumunda mevcut desteklerin sektörün krizden çıkışına yeterli olmayacağı belirtilmiştir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği