Maya Treni projesinin ilk teklifleri yayınlandı

13 Nisan 2020

Meksika Ulusal Turizmi Teşvik Fonu (FONATUR), 1 Nisan 2020 tarihinde Maya Treni’nin inşası için sunulan ilk teklifleri detaylandıran bir açıklama yayınlamıştır. Anılan teklifler, trenin Chiapas, Palenque kentinin en güneybatı köşesinde başlayacak ve Campeche Escárcega belediyesine kadar gidecek olan ilk bölümünü kapsayacaktır. Tabasco eyaletinde bulunan Tenosique ve Balancán kasabalarında duraklar olacaktır. İhale 7 Şubat'ta yayınlanmış olup, kazanan teklifler 23 Nisan'da ilan edilecek ve çalışma takvimi 30 Nisan'da başlayacaktır. Açıklamada ilk hesaplamalar sonucunda sadece bu ilk bölümün inşası ile 74.100 kişiye istihdam yaratılacağı belirtilmektedir.

Yayımlandığı sırada tekliflerin değerinin KDV hariç 535,97 ila 950,87 milyon ABD doları arasında değiştiği; en ucuz teklifin genel merkezi Villahermosa, Tabasco'da bulunan Grupo Vázquez del Sur ile CICPSA ve CIACSA'yı içeren çok sayıda şirketten oluşan bir konsorsiyum tarafından verildiği belirtilmiştir. En yüksek teklifin ise, Omega Construcciones liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından sunulduğu; ülkenin en zengin iş adamı Carlos Slim’in Constructora CICSA şirketinin 726,17 milyon ABD doları ve Meksikalı altyapı devi ICA’nın ise 594,98 ABD doları teklif verdiği açıklanmıştır.

La Peninsular şirketinin liderliğindeki konsorsiyum 576 milyon dolar; Grupo CEMZA ise iştirakleri olan Marinsa ve Ocean Marine aracılığıyla “Lakamha Mukaan” adlı konsorsiyum ile 643,95 milyon ABD doları değerinde teklif vermiştir. “China Communications Construction Company”, “China Railway International Group” ve “China Railway Construction Corporation” ise konsorsiyumlar ile ihaleye teklif veren uluslararası şirketlerden bazılarıdır.

Meksika’da kamu ihaleleri “CompraNet” (https://compranet.hacienda.gob.mx/web/login.html) sistemi üzerinden duyurulmakta olup; “Mexico Projects Hub” (https://www.proyectosmexico.gob.mx/en/home/) internet adresinde yeni projeler ve iletişim kurulacak yetkililere ilişkin bilgiler mevcuttur. Kamu İhalelerine ilişkin olarak Müşavirliğimizce hazırlanan not ise, Bakanlığımız internet adresinden (https://ticaret.gov.tr/data/5b8a43335c7495406a226bdd/Meksika'da%20Kamu%20%C4%B0haleleri%20Hakk%C4%B1nda%20Not,%20Mart%202020.pdf) incelenebilir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: Mexico Business News https://mexicobusiness.news/infrastructure/news/first-mayan-train-bids-published