Meksika 2019 yılı “Sosyal Hareketlilik Raporu” yayınlandı

10 Nisan 2020

Espinosa Yglesias Eğitim Merkezi tarafından yayınlanan “Sosyal Hareketlilik Raporu” sonuçlarına göre Meksika'daki sosyal hareketlilik, ülkenin güney bölgesinde daha yüksek olan yoksul nüfus için hala düşükken, kuzeyde daha fazla akışkanlık mevcuttur.

Anılan raporda, ülkenin kuzeyindeki çok yoksul bir evde doğan Meksikalılar’ın, güneyde aynı durumda doğanlara göre yoksulluktan çıkma olasılığının 3,5 kat daha fazla olduğu belirtilmektedir. Rapora göre alt sosyal kesimde doğan her 100 Meksikalı’dan 74'ü yoksulluğun üstesinden gelememektedir. Diğer taraftan, en yüksek sosyal kesimde doğan her 100 kişiden 57'si hayatlarının geri kalanı boyunca bu kesimde kalmaktadır.

Sonuçlar Meksika'daki fırsat eşitsizliğinin derecesi ile açıklanmakta olup, Meksika nüfusunun başarılarındaki eşitsizliğin %48'i ilerlemek için fırsatların eşit olmamasından kaynaklanmaktadır. Cinsiyete göre ise, bir kadın sosyal merdivenin alt kesiminde doğmuşsa, bir erkeğe göre yoksulluktan çıkma olasılığı daha düşüktür (100 kadından 75'i, 100 erkekten 71'i).

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: Economic Gazette https://www.gob.mx/shcp/gacetaeconomica/documentos/la-movilidad-social-en-mexico-aun-es-baja-para-el-segmento-mas-pobre-lo-que-se-acentua-en-la-region-sur-del-pais?idiom=es