Meksika 2020-2024 Enerji Sektörel Programı

19 Haziran 2020

Federal Hükümet, Meksika enerji sektörünün bağımsızlığının sağlanması, Federal Elektrik Komisyonu (CFE) ve ulusal petrol şirketi PEMEX’in mali açıdan güçlendirilmesi ve faaliyetlerinin artırılması yoluyla varlığının güçlendirilmesi için “2020-2024 Enerji Sektörel Programı”nı Enerji Bakanlığı (SENER) Ulusal Düzenleme Geliştirme Komisyonu’nun portalında yayımlamıştır. Anılan belgede federal yönetimin önümüzdeki yıllarda sektörde temiz enerjiye geçişin ön plana çıkacağı mekanizmaları kuracağı, ancak elektrik üretimi için akaryakıtın kullanılacağı vurgulanmaktadır.

Hükümetin ilk etapta devlete ait üretken şirketleri güçlendirmeyi seçeceği, önceden yapılmış tüm sözleşmelerin gözden geçirileceği, önceliğin Meksikalı firmalar olduğu açıkça belirtilmesine rağmen bunun özel enerji şirketlerinin ülkedeki yatırımları çoğaltmasına hizmet edeceği belirtilmektedir.

Program yedi ana strateji belirlemekte olup, anılan stratejilerden ilki yerli üretim yoluyla nüfusun enerji talebinin, sürdürülebilir enerjide kendi kendine yeterliliğin sağlanması ve korunması ile karşılanmasıdır. Bunun gerçekleşmesi için, sektörün kurtarılmasını sağlayacak bir politika oluşturulması gerektiği belirtilmektedir. Petrol arama ve çıkarma ile ilgili yatırımların artırılması ve potansiyel olarak karlı yatırımcılarla devlet portföyünün çeşitliliğinin değerlendirilmesi önerilmektedir. Ayrıca ulusal rafineri sisteminin bakımına ve Tabasco'daki yeni Dos Bocas tesisisine yönelik yatırımlara daha büyük bir bütçe sağlanması hedeflenmektedir.

SENER, doğal gazın taşınması ve sanayide kamu-özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesi için rotaların artırılması gerektiğini, böylece tüm Meksikalılar’ın zorunlu petrol kaynaklarına erişebileceğini belirtmektedir. Yenilenebilir enerjiye yol açmak için ekonomik olarak uygulanabilir projelerin incelendiği ve hidrokarbon üretiminin arttırılması gerektiği belirtilmektedir.

İkinci öncelikli hedef, enerji güvenliğini ve bağımsızlığını sağlayan üretken devlet şirketlerinin ve çarpan etkisinin tetiklenmesi için ulusal kalkınma için bir kaldıraç olan özel sektörün güçlendirilmesidir. Bunun için PEMEX'in ve CFE’nin güçlendirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.  

Bir başka öncelikli hedef olarak, ulusal topraklarda enerji üretimi ve kullanımının verimliliğinin ve sürdürülebilirliğinin artırılması gösterilmekte olup; enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi alanında ülkenin tüm kaynaklarından en iyi şekilde yararlanılması için bir politika oluşturulacağı bildirilmektedir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: La Jornada https://www.jornada.com.mx/ultimas/economia/2020/06/16/fortalecer-a-pemex-y-cfe-por-encima-de-firmas-privadas-el-plan-6126.html
Energia Hoy https://energiahoy.com/2020/06/15/programa-sectorial-de-energia-2020-2024-a-consulta-publica-en-conamer/