Meksika-AB STA’sının modernleştirilmesi müzakereleri tamamlandı

28 Nisan 2020

Meksika Ekonomi Bakanlığı’nın 28.04.2020 tarih ve 38 sayılı Basın Bildirisinde, Ekonomi Bakanı Graciela Márquez ile Avrupa Komisyonu Ticaret Komiseri Phil Hogan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiği, Meksika ve Avrupa Birliği (AB) arasında TLCUEM olarak bilinen Ekonomik, Siyasi Anlaşma ve İşbirliği Ortaklık Anlaşması’nın modernleştirilmesine yönelik ticari müzakerelerin sonuçlandığı açıklanmıştır.

Komiser Hogan, Meksika'nın alt federal düzeydeki kamu alımları bölümüne ilişkin teklifinin AB üye devletleri tarafından kabul edildiğini ve Haziran 2016'da başlayan müzakere sürecinin tamamlandığını bildirmiştir. Hogan, kamu ihalelerinin karşılıklı olarak açılacağını ve sürecin daha şeffaf hale geleceğini vurgulamıştır. Modernize edilmiş yeni nesil Anlaşma, enerji ve hammaddeler, sürdürülebilir kalkınma (Paris İklim Anlaşması’nın etkili bir şekilde uygulanması gibi), küçük ve orta ölçekli işletmeler, iyi düzenleme uygulamaları, şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele gibi yeni disiplinleri içermektedir. Anlaşma ile AB ve Meksika arasındaki mal ticaretinde gümrük vergilerinin tüm ürünler için sıfırlanması, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve yatırımların korunması hedeflenmektedir.

Görüşmede, COVID-19 salgınının halk sağlığı ve ülke ekonomilerine etkileri hakkındaki endişelerin paylaşıldığı, bu zamanda anlaşmaya varılmasının her iki tarafın kurallara dayalı bir ticaret sistemine yönelik ortak değerleri paylaştığının göstergesi olduğu; tarafların serbest ticarete bağlılıklarını ve Dünya Ticaret Örgütü'nün reformu ve güçlendirilmesi için karşılıklı destek taahhütlerini yinelediği belirtilmiştir.

Ekonomik toparlanmanın şeffaf, ayrımcı olmayan ve kurallara dayalı çok taraflı bir ticaret sistemi ile desteklenmesi gerektiği; işlerin korunması, tedarik zincirlerinin çöküşünün önlenmesi ve tüketicilerin en iyi koşullarda mallara erişiminin sağlanması amacıyla serbest ticaret ve yatırım akışının sürdürülmesinin gerekli olduğu konusunda anlaşmaya varıldığı bildirilmiştir. Anlaşma’nın yürürlüğe girmesi için yasal gözden geçirme ve anlaşmanın AB'nin tüm dillerine tercüme edilmesi gibi birtakım prosedürlerin sonuçlandırılması, tüm taraflarca imzalanması ve yasama organlarına sunulması gerekmektedir.

AB, Meksika'nın üçüncü büyük ticaret ortağı ve ikinci doğrudan yabancı yatırım kaynağıdır. 2019 yılında Meksika-AB ticareti 75,5 milyar dolara ulaşırken, Meksika’nın ihracatı yaklaşık 25 milyar dolar değerindedir. Meksika’daki AB yatırımları ise 180 milyar dolar civarındadır.

Meksika ise AB’nin Latin Amerika’daki en büyük ticaret ortağıdır. AB verilerine göre ikili mal ticareti 66 milyar avro (2019 verisi), hizmet ticareti ise 19 milyar dolar (2018 verisi) düzeyindedir. AB’nin Meksika’ya ihracatı 39 milyar dolar seviyesinde olup, ikili ticaret Anlaşma’nın yürürlüğe girdiği 2001 yılından bu yana 3 kat artmıştır. Meksika, 1997 yılı itibarıyla AB ile ticaret, siyasi ve kalkınma işbirliği, iklim değişikliği ve insan hakları gibi konuları kapsayan Küresel Anlaşma imzalayan ilk Latin Amerika ülkesi olup, Ticaret Anlaşması söz konusu anlaşmanın bir bölümünü oluşturmaktadır.  

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: Meksika Ekonomi Bakanlığı https://www.gob.mx/se/articulos/mexico-y-la-union-europea-concluyen-proceso-de-negociacion-de-la-modernizacion-del-tlcuem?idiom=es+

Avrupa Komisyonu https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_756