Meksika, bu yıl DYY için en cazip 25 ülke listesinin dışında kaldı

19 Haziran 2020

AT Kearney tarafından hazırlanan 2020 Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) Güven Endeksi sonuçlarına göre, Meksika 2020 yılında dünyadaki doğrudan yabancı yatırımlar için en cazip 25 ülke listesinin dışında kalmıştır. Endeksin hazırlandığı 1998 yılından bu yana Meksika ikinci kez (ilki 2011 yılında) listenin dışında kalmış olup, 2018 yılında 17’nci ve 2019 yılında 25’inci sırada yer almıştır. 2013 ve 2015 yıllarında ise Meksika anılan listede 9’uncu sırada yer almıştır.

Meksika Şehri Yeni Havaalanı projesinin iptal edilmesi, daha önce onaylanmış olan Constellation Brands bira fabrikasının inşasının halkoyu ile iptal edilmesi, enerji politikasındaki değişim, düşük ekonomik ve sosyal getirilere sahip olması beklenen proje yatırımlarına (Dos Bocas, Maya Treni ve Santa Lucia Havaalanı gibi) öncelik verilmesi Meksika’nın bu yıl ilk 25 ülke arasında yer alamamasının nedenleri olarak gösterilmektedir.

1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan NAFTA 2.0 (T-MEC veya USMCA) Anlaşması’nın yarattığı olumlu etkilere rağmen Meksika’nın yatırımcıların güvenini yeniden kazanması gerektiği; makroekonomik ortamın ve yönetişim faktörlerinin güçlendirilmesi gerektiği ve pandeminin yatırımcıları gelişmekte olan ülkelerden çok gelişmiş ülkelere yönelteceği vurgulanmıştır. Medikal altyapı, mali seçenekler ve yoksulluk gelişmekte olan ülkelerin önündeki engeller olarak görülmektedir.

Anılan listenin ilk sırasında üst üste sekizinci kez ABD yer almakta; Kanada Almanya, Japonya, Fransa, Birleşik Krallık, Avustralya, Çin, İtalya ve İsviçre bu ülkeyi takip etmektedir. Gelişmekte olan ülkeler arasında listede Çin (8), BAE (19) ve Brezilya (22) yer alabilmiştir.



Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: El Financiero https://elfinanciero.com.mx/economia/mexico-sale-de-la-lista-de-los-25-destinos-prioritarios-para-recibir-inversion-extranjera-kearny
El Economista https://www.eleconomista.com.mx/empresas/Mexico-sale-de-las-25-economias-mas-atractivas-para-IED-AT-Kearney-20200616-0049.html