Meksika, Covid-19 salgınına bağlı ölümlerin daha önce açıklanandan %60 fazla olduğunu duyurdu

31 Mart 2021

Meksika Sağlık Bakanlığı’nın 27.03.2021 tarihinde açıkladığı verilere göre, Covid-19 hastalığı kaynaklı ölümlerin sayısının revize edildiğini ve Covid-19 ölümlerinin daha önce açıklanandan %60 fazla olduğunu duyurdu. Buna göre 28 Mart 2021 tarihi itibarıyla ülkede Covid-19 hastalığı sonucu 321.703 kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmekte olup, Meksika dünyada ABD'den sonra en çok Covid-19 ölümünün görüldüğü ikinci ülkedir. Meksika Şehri, Meksika eyaleti, Baja California, Sonora ve Baja California Sur Covid-19 ölümlerinin en fazla olduğu eyaletlerdir.

BBC Türkçe’nin haberine göre, uzmanlar uzun zamandır yapılan test sayısının düşük olmasından ötürü Meksika'da koronavirüs kaynaklı ölümlerin büyük ihtimalle açıklanan sayıdan daha yüksek olduğu uyarısında bulunuyordu. Hastanelerde yoğun bakım yataklarının az sayıda olması ise çoğu kişinin evinde hayatını kaybettiği görüşünün yaygınlık kazanmasına yol açtı.

Paskalya tatili sonrasında ise, vaka sayılarının artabileceği tahmin edilmektedir. Meksika 30.03.2021 tarihine dek Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, SinoVac, Sputnik V ve Cansino şirketlerinden 12.821.945 doz koronavirüs aşısı satın almış ve bunun toplam 7.440.912 dozu uygulanmıştır. Maliye ve Kamu Kredileri Bakanı Arturo Herrera, toplamda 234 milyon doz koronavirüs aşısı tedariki için anlaşma imzalandığını açıklamıştır.

Diğer taraftan, 29 Mart-11 Nisan 2021 tarihleri arasını kapsayan Epidemiyolojik Risk Haritasına göre 7 eyalet turuncu-yüksek riskli (Meksika Şehri, Chihuahua, Meksika eyaleti, Querétaro, Hidalgo, Puebla ve Yucatán), 18 eyalet sarı-orta riskli (Baja California, Baja California Sur, Sonora, Sinaloa, Durango, Zacatecas, Aguascalientes, San Luis Potosí, Nuevo León, Guanajuato, Michoacán, Colima, Guerrero, Oaxaca, Tabasco, Morelos, Tlaxcala ve Quintana Roo.) ve 7 eyalet yeşil-düşük risklidir (Chiapas, Campeche, Coahuila, Tamaulipas, Veracruz, Jalisco ve Nayarit.). Yalnızca zorunlu faaliyetlerin yerine getirilebileceği ve maksimum riski gösteren kırmızı renkte eyalet ise bulunmamaktadır.





Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynaklar: