Meksika ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %0,1 büyüdü

01 Ağustos 2019

Meksika Ulusal İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü tarafından 31.07.2019 tarihinde açıklanan büyüme verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde Meksika ekonomisi %0,1 oranında büyüme kaydetti. Bloomberg, JPMorgan ve bazı ekonomistlerin tahmini ekonominin ikinci çeyrekte daralacağı ve bunun teknik resesyona işaret edeceği yönünde idi. Nitekim yılın ilk çeyreğinde ekonomi %0,2 daralmıştı.

Meksika ekonomisinin %60’ını oluşturan ve üçüncül faaliyetler olarak adlandırılan hizmetler sektörü (iletişim, ticaret, turizm vb) ikinci çeyrekte ilk çeyreğe kıyasla %0,2 büyümüş; ekonomiye %30 katkı yapan ikincil faaliyetlerde (imalat sanayi) değişiklik olmamış; ekonominin %8’ini oluşturan tarım, hayvancılık, balıkçılık ve madencilik sektörlerini kapsayan birincil faaliyetlerde ise %3,4 gerileme yaşanmıştır. Birincil faaliyetlerdeki bu gerileme Şubat 2011’den bu yana kaydedilen en büyük gerilemedir.

Sözkonusu veri 2018 yılının ikinci çeyreği ile kıyaslandığında ise %0,4’lük büyüme göze çarpmaktadır. Sektör bazında anılan dönem ile kıyaslandığında ise; birincil faaliyetlerde %1,7 ve üçüncül faaliyetlerde %1 artış yaşandığı, ikincil faaliyetlerde ise %1,6 gerileme kaydedildiği görülmektedir.

Maliye ve Kamu Kredileri Bakanı Arturo Herrera, önceki iki çeyrekte gerileme yaşandığını, ekonominin bir yavaşlama sürecinde olduğunu ancak ikinci çeyrekte yaşanan bu büyüme ile birlikte pek çok finans kurumunun tahminlerinin aksine ekonominin teknik resesyona girdiğinin söylenemeyeceğini, ilerleyen aylarda alınacak önlemler ve yapılacak harcamalar sebebiyle yine negatif büyüme riski olabileceğini ancak ekonomik büyümeyi hızlandırmak için 29.07.2019 tarihinde açıklanan 485 milyar Meksika pesosu (yaklaşık 25,5 milyar dolar) değerindeki altyapı, finans, ihale programları ile yatırımların ve tüketimin destekleneceğini ve yıl sonunda %1,1-2,1 arasında bir ekonomik büyüme kaydedileceğini açıklamıştır.

CONCAMIN, COPARMEX ve CANACINTRA gibi önemli sanayi kuruluşları ise açıklanan planın ekonomik büyüme açısından önemli bir gelişme olduğunu ve 70 yan sektöre destek sağlayan inşaat sektörüne hayat vereceğini; ancak yıllık bazda %0,4’lük artışın yeterli olmayacağını; orta ve uzun vadeli, geniş perspektifli ve kapsamlı bir sanayi stratejisi uygulanması gerektiğini belirtmiştir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: El Financiero https://elfinanciero.com.mx/economia/economia-mexicana-sorprende-y-crece-0-1-en-2t19
https://elfinanciero.com.mx/economia/dato-del-pib-muestra-crecimiento-marginal-de-la-economia-hacienda
https://www.elfinanciero.com.mx/economia/gobierno-adelantara-licitaciones-y-acelerara-obras-para-apoyar-a-la-economia
https://www.elfinanciero.com.mx/economia/esto-es-lo-que-piensa-la-ip-sobre-crecimiento-del-pib-de-0-1-en-segundo-trimestre