Meksika Ekonomisindeki Son Gelişmeler

21 Mayıs 2019

Meksika Ulusal Coğrafya ve İstatistik Enstitüsü (INEGI) tarafından, Meksika Merkez Bankası verilerine dayanılarak ve mevsim etkisinden arındırılarak yapılan bir çalışmada, Meksikalı tüketicilerin güveninin 2019 yılı Nisan ayında bir önceki aya kıyasla 0,9 puan düşüş ile 46,6 puan seviyesinde seyrettiği açıklandı.

Bu yıl Şubat ayında 48,8 puan ile en yüksek seviyeye çıkan tüketici güven endeksinin 1,4 puan düştüğü görülmektedir. Uzmanlara göre bu düşüşte yeni yönetimin iç güvenlik politikalarına odaklanması, ilk çeyrekte ekonomik faaliyetlerdeki düşüş ve iş imkanlarının sınırlı olması etkili oldu. INEGI tarafından yapılan çalışmalarda ilk çeyrekte ekonominin %0,2 oranında büyüyeceği tahmin edilirken, sanayi ve hizmetler sektöründeki gerilemenin etkisiyle %0,2 oranında bir gerileme gerçekleşti.

Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, devlete ait petrol şirketi Pemex’e verilen desteğin ve altyapı yatırımlarının bütçe üzerinde yük oluşturacağını, ekonomik gerilemenin körüklenebileceğini, yatırımcıların ve tüketicilerin duyarlılığının artacağını açıkladı. Halihazırda Meksika’nın kredi notu A3’tür.

Diğer taraftan, Meksika Ekonomi Bakanlığı yılın ilk çeyreğinde 10,2 milyar dolar değerinde yabancı yatırım girişi sağlandığını ve bu oranın 2018 yılının ilk çeyreğine kıyasla %6,9 arttığını açıkladı. Sözkonusu yabancı yatırımların %36,7'si imalat sanayine, %23,8'i finansal hizmetler ve sigortacılık sektörüne yönelik olup; ABD (%43,1), İspanya (%13,8), Belçika (%6,9) ve Kanada (%5,8) önemli paya sahiptir. Devlet Başkanı Obrador, 2019 yılında en az 40 milyar dolar değerinde yabancı yatırımın hedeflendiğini açıkladı. 

Meksika Merkez Bankası ise uluslararası rezervlerin 176,7 milyar dolar ile Temmuz 2016’dan bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı. 1 Ocak-5 Mayıs 2019 tarihleri arasında 1,9 milyar dolar değerinde uluslararası rezerv biriktirilmiş olup, bu değer 2016 yılından bu yana ilk beş ayda kaydedilen en yüksek değerdir. Meksika Pesosu’nun değer kazanması, sözkonusu artışta etkili olmuştur.

Devlet Başkanı Obrador, yılın ilk dört ayında 1,3 trilyon peso harcandığını, vergi gelirlerinin ise 1,4 trilyon peso seviyesinde gerçekleştiğini, 100 milyar peso değerinde gelir yaratıldığını, iktidarı döneminde bütçe açığı yaşanmayacağını ve gelirden fazla harcama yapılmayacağını kamuoyu ile paylaştı.

Kaynak: El Economista, Mexico Daily News

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği