Meksika Hükümeti, Göçmen Akışını Durdurmak İçin Orta Amerika’ya 30 Milyar Dolar Değerinde Yatırım Yapmayı Planlıyor.

03 Ocak 2019

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, Meksika’nın güneyine ve Orta Amerika ülkelerine istihdam sağlamak, sorunun temeline inerek ekonomik koşulların düzeltilmesi yoluyla Kuzey Amerika’ya yönelik göçmen akışını durdurmak için önümüzdeki 5 yıl içinde bölgeye 30 milyar dolar değerinde yatırım yapılacağını açıkladı.

Bölgedeki şiddet olayları, yoksulluk ve uyuşturucu terörü nedeniyle Ekim 2018’de Honduras’tan binlerce göçmen Meksika üzerinden ABD sınırına karavanlarla hareket etmiş ve söz konusu göçmen akımı ABD ile Meksika arasında sığınma başvurusunun hangi ülkede alınacağı konusunda anlaşmazlığa yol açmıştı.

Meksika Hükümeti tarafından açıklanan yatırım planının yanı sıra; Çin’in son yıllarda bölgeye olan ilgisi, altyapı ve enerji projelerine finansman sağlaması ve bölgedeki Hükümetler ile iyi ilişkiler kurması nedeniyle Meksika’nın sözkonusu planı açıklamasının ardından ABD’nin ilgisi sözkonusu bölgeye yönelmiş, ABD de plana destek vereceğini açıklamıştır.

ABD-Meksika Ortak Açıklaması olarak kamuoyu ile paylaşılan açıklamada, ABD’nin Orta Amerika bölgesinin ekonomik gelişimi amacıyla “Kuzey Üçgeni” olarak adlandırılan Guatemala, Honduras ve El Salvador’da 5,8 milyar dolar değerinde özel sektör ve kamu yatırımı yapacağı, ayrıca Meksika’nın güneyindeki bölgelerin geliştirilmesi amacıyla 4,8 milyar dolar değerinde Kalkınma Yardımı vereceği belirtilmiştir. Meksika’nın güneyindeki Chiapas ve Oaxaca eyaletleri yoksulluğun en fazla olduğu eyaletlerdir.

Kaynak:https://www.newsweek.com/donald-trump-mexico-china-scare-threat-strategy-central-america-1262178
https://www.nytimes.com/2018/12/17/world/americas/mexico-migrants-trump.html
https://www.nytimes.com/2018/12/18/us/politics/united-states-mexico-central-america-investment.html
https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/us-investment-mexico-latin-america-emigration-migration-caravan-guatemala-honduras-el-salvador-a8689861.html