Meksika IMD 2020 Dünya Rekabetçilik Sıralamasında bu yıl 63 ülke içinde 53’üncü sırada yer aldı

19 Haziran 2020

Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü (IMD) tarafından 1989 yılından bu yana hazırlanmakta olan 2020 Dünya Rekabetçilik Sıralaması sonuçlarına göre Meksika 63 ülke içinde 50’nci sıradan 53’üncü sıraya gerilemiştir. Bu yıl sıralamada ilk 5 ülke; Singapur, Danimarka, İsveç, Hollanda ve Hong Kong’tur. ABD’nin 3’ncü sıradan 10’uncu sıraya gerilediği görülmektedir. Çin 20’nci sırada yer alırken; Şili ve Peru sırayla 38’nci ve 52’nci sıralardadır.

Anılan sıralamada 2013 yılında 32’nci ve 2016 yılında 46’ncı sırada yer alan Meksika, geçtiğimiz yıldan bu yana sergilenen düşük ekonomik performans, pandemi ile mücadelede uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar, yatırım ortamındaki belirsizlik, adalet ve güvenlik, yatırımlardaki yavaşlama gibi sebeplerle sıralamada gerilemektedir.
Ekonomik performans, kamuda verimlilik, iş verimliliği ve altyapı olmak üzere dört başlıkta toplam 20 gösterge ve ekonominin gidişatına yönelik beş yönlü bir yönetici görüş anketi, sıralamayı belirlemektedir. Anılan ankette Meksika’nın rekabet edebilirlik ile ilgili yasal ve düzenleyici çerçeve bölümünde 51 puan üzerinden 40 puan aldığına dikkat çekilmektedir.

Eğitimde ve enerjide yapısal reformların teşvik edilmesi, girişimciliğin ve inovasyonun teşvik edilmesi, ekonominin daha dirençli hale getirilmesi, artan işsizlikle mücadele için küçük ve orta ölçekli işletmelere destek verilmesi, çalışanlara yönelik eğitim programlarının pekiştirilmesi ve sağlık altyapısının güçlendirilmesi tavsiye edilmiştir. Ayrıca uzun vadede ülkedeki sosyo-ekonomik eşitsizlikteki artış ve işletmelerin güvenindeki azalma konusunda uyarı yapılmıştır.

Hükümet verimliliği açısından kamu maliyesi, kurumsal çerçeve ve iş mevzuatında gerileme kaydedildiği; temel, teknolojik, bilimsel, sağlık ve eğitim altyapısı gibi tüm altyapı faktörlerinde düşük bir seyir gözlendiği; iş ortamında ise iş verimliliğinin 49’uncu sıradan 48’inci sıraya yükseldiği; üretkenliğin 47’nci sıradan 48’inci sıraya gerilediği; işgücü piyasası önlemleri, yönetim pratikleri ve yaklaşımları ile değerlerinde gelişme kaydedildiği belirtilmektedir. Hukukun üstünlüğü, şeffaflık, yasal ve düzenleyici çerçeve gibi göstergelerde ise zayıf bir performans kaydedildiği ifade edilmiştir. Altyapıdaki gelişim aynı kalırken (57); kamudaki verimlilik 52’nci sıradan 55’nci sıraya, ekonomik performans ise 28’nci sıradan 38’nci sıraya gerilemiştir.





Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: El Financiero https://www.elfinanciero.com.mx/economia/mexico-cae-otros-tres-lugares-en-ranking-de-competitividad
El Economista https://www.eleconomista.com.mx/economia/No-hay-argumento-para-la-austeridad-ante-la-crisis-economica-del-Covid-19-ICRICT-20200615-0145.html